Nilar ökade förlusten – varslar 110 anställda

Nilar, en leverantör av batterier och tillverkare av stationära energilagringssystem, redovisar en minskad omsättning och ökad förlust i det tredje kvartalet 2021, jämfört med året innan. Bolaget varslar också personal i samband med rapportredovisningen.
Foto: Fredrik Sandberg /
Omsättningen sjönk 28,0% till 5,4 miljoner kronor (7,5). Försäljningen har påverkats av att Nilars kunder inte kunnat leverera kompletta system till slutkunder på grund av komponentbristen. Detta har resulterat i att Nilars egna försäljning av system och batterier till kunderna varit negativt påverkad.

”Dessutom har problem med produktstabilitet och produktkvalitet uppstått vid upprampning av produktionen. För att ta itu med nämnda utmaningar kommer Nilar tillfälligt att trappa ned produktionen i Gävle och pausa utbyggnaden av anläggningen i Paldiski”, säger vd Erik Oldmark.

Följderna av detta blir att bolaget varslar 110 anställda i Gävle och Täby. Nedskärningarna i Täby avser tjänstemän.

Ebitda-resultat blev -93,0 miljoner kronor (-42,6).

Rörelseresultatet blev -112,2 miljoner kronor (-58,3).

Resultatet efter skatt blev -100,0 miljoner kronor (-75,6).

Nilar, Mkr Q3-2021 Q3-2020 Förändring
Nettoomsättning 5,4 7,5 -28,0%
EBITDA -93,0 -42,6
Rörelseresultat -112,2 -58,3
Nettoresultat -100,0 -75,6
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.