Efter börsflopparna: Tidigare Azelio-chefen blir VD för Ekobot

Jonas Eklind, som tidigare varit med i flera börsfloppar som Azelio och Morphic, utses nu till VD för First North-listade Ekobot. Han ersätter Erik Jonuks och tillträder rollen i höst. "Hans framgångsrika bakgrund visar på hans förmåga att skapa tillväxt", kommenterar ordföranden Thomas Lindgren i ett pressmeddelande.
Efter börsflopparna: Tidigare Azelio-chefen blir VD för Ekobot - Jonas Eklind ny VD Ekobot
Jonas Eklind blir ny VD på Ekobot. Foto: Ekobot och pressbild.

Jonas Eklind är känd som tidigare VD för det pressade energilagringsbolaget Azelio, en roll som han hade i drygt sex år. I mars förra året fick Jonas Eklind sparken då Azelio ”var i behov av ett nytt ledarskap”. Ersättare blev Jonas Wallmander. Sedan noteringen 2018 är aktien ned 97% och aktien har fortsatt utför efter att Wallmander tillträdde.

Azelio är inte första börskollapsen som Jonas Eklind varit med i. Han var tidigare VD för det kraschade cleantech-bolaget Morphic. Aktieägarna förlorade omkring 4 miljarder kronor och Eklind var VD under två år, vilket Affärsvärlden skrev om 2009. Eklind ställde sig i det fallet inte bakom styrelsens uppblåsta mål, vilket resulterade i att han fick sparken.

Innan Azelio har Jonas Eklind varit VD på batteriutvecklingsbolaget Nilar och suttit i styrelsen för teknikbolaget Kebni.

Jonas Eklind ersätter nu Erik Jonuks som VD för First North-bolaget Ekobot, som utvecklar jordbruksrobotar. Han tillträder den 1 september i år.

Ekobot gjorde börsdebut i mars 2021. Noteringskursen var 22 kronor och sedan dess har aktien fallit till omkring 1,4 kronor, motsvarande en nedgång på drygt 90%. Ekobot hade en omsättning på 0,2 Mkr och en förlust på 10 Mkr för helåret 2022. Vid utgången av årets första kvartal uppgick de likvida medlen till 23,5 Mkr.

”Jonas Eklinds omfattande erfarenhet av ledarskap inom teknikbaserade industriföretag i stark tillväxt gör honom till en utmärkt kandidat som ny VD för Ekobot. Hans framgångsrika bakgrund visar på hans förmåga att skapa tillväxt i företag från forskningsbaserade idéer till lönsamma verksamheter”, kommenterar Ekobots ordföranden Thomas Lindgren i ett pressmeddelande.

Jonas Eklind har avböjt intervju med Affärsvärlden och bett om att få återkomma i samband med att han tillträder VD-rollen i Ekobot i september.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets