Nordea får rätt att förbjuda anställdas bitcoin-handel

Det står banken Nordea fritt att förbjuda de egna anställda att handla med kryptovalutor som bitcoin på fritiden, enligt ett domslut från arbetsdomstolen i Köpenhamn.

Danska finansfacket hade lämnade in en anmälan mot förbudet, som kommunicerades ut i ett mejl till de anställda i januari 2018. Det var ett intrång i privatlivet som inte ankom på banken, menade fackförbundet.

Nordea informerade arbetsstyrkan att riskerna med kryptovalutahandel var för höga, en åsikt med utgångspunkt i att handeln är oreglerad och har kopplats till penningtvätt. Restriktionerna sträckte sig dock inte över till Nordeas egna finansiella instrument som har kryptovalutor som underliggande tillgång eller till kryptovalutainnehav som de bankanställda hade innan förbudet infördes.

Just dessa risker berättigar Nordeas åtgärd mot de anställda, skriver rätten.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här