Novo Nordisk får AI-superdatorn Gefion till Danmark

Novo Nordisk har valt Atos-bolaget Eviden för att tillverka Gefion - en av världens mest kraftfulla AI-superdatorer.
Novo Nordisk får AI-superdatorn Gefion till Danmark - Nvidia
Foto: Nvidia

Superdatorn är till för att kunna tillgodose storskaliga projekt som använder sig av AI och prioriterar den högsta säkerhetsnivån för att stödja dansk suveränitet på dataområdet. Målet med den nya datorn är att accelerera forskning och innovation inom olika områden som healthcare, life science, och den gröna omställningen.

Innan slutet på 2024 väntas superdatorn vara redo för att hantera olika pilotprojekt och kommer att finnas på national centre for AI innovation i Danmark.

Eviden kommer att stå för leverans, installation och konfigurering av superdatorn, och även tillhandahålla support och underhåll under hela datorns livslängd.

”AI hjälper forskare att hitta lösningar på många av mänsklighetens största utmaningar inom sjukvård, hållbarhet, energi och mycket mer. Novo Nordisk Foundation Gefion-systemet är byggt av Eviden med Nvidia DGX H100 AI supercomputing och kan främja forskning och utveckling i Danmark med transformativ, full-stack AI-infrastruktur”, säger Charlie Boyle, Vice President, DGX platforms på Nvidia.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets