Nyhets PM: 1 -7 september 1998 – Regleringsvåg drar genomAsien

– En våg av ökade regleringar sveper genom Asiens ekonomier.Längst har Malaysias president Mahathir Mohamad gått genom attinföra en rad kontroller av valutainnehav och investeringar ochgenom att utnämna sig själv till finansminister. Hongkong harintervenerat på aktiemarknaden. Kina har beslutat hindrautländska företag från att gardera sig mot en devalvering av denkinesiska valutan renminbi.

Företagsköp

– OM lägger bud på PMI, Penningmarknadsinformation med målet attbilda en ny räntebörs. Budet på 55.000 kronor per aktie ger ettvärde på hela PMI på 44 miljoner kronor.

Övriga affärer

– Fastighetsbolaget Näckebro köper Industrivärdens, Custos ochHandelsbankens pensionsstiftelses aktier i Skanskasfastighetsbolag Drott. Näckebro betalar nästan 1,1 miljarderkronor för aktierna, som motsvarar 44,6 procent av rösterna och10,7 procent av kapitalet i Drott. Tanken är att slå ihopNäckebro och Drott.

– Staten övertar en tredjedel av Assidomäns skog och betalar medegna aktier. Affären på 900.000 hektar är den största affären iskogsmark hittills i Sverige. Skogen läggs i ett särskilt bolag,Vasaskog, som knoppas av till Assidomäns aktieägare ochbörsnoteras.

– Statliga Industrifonden är på väg att ta kontroll överkrisdrabbade IT-företaget Prosolvia. Om inte Prosolvia lyckasskaffa en industriell partner inom en månad, köperIndustrifonden aktier av storägarna Morgan Herou och DanLejerskär och blir därmed största ägare.

Övrigt

– Finansmannen Erik Pensers bolag Yggdrasil förlorademångmiljardtvisten mot Nordbanken i Stockholms tingsrätt. Penserhade stämt Nordbanken på 3,4 miljarder kronor plus ränta.Beloppet motsvarar vinsten banken gjorde när den sålde aktier iNobel Industrier som den tidigare övertagit från Yggdrasil fören krona mot att den efterskänkte bolagets skulder till banken.

– Vattenfall, som kritiserats för höga elpriser i Sverige, går ispetsen för stora prissänkningar i Finland. Sedan det blevkostnadsfritt i Finland att byta elleverantör har priskrigutbrutit bland elbolagen. Vattenfall sänker priset tillhushållskunder med 25 procent. Senare i höst planerar Vattenfallatt sänka kostnaderna för hushållskunder i Sverige lika mycket.

– Från och med årsskiftet upphör Astras magsårsmedicin Losec attfinnas i kapselform på den svenska marknaden. Den ersätts med entablett. Det innebär samtidigt att parallellimporten av medletförsvinner.

– Fastighetsbolaget Columnas bolagsstämma godkänner inte dennyemission som krävs för att kunna genomföra försäljningen avfastigheter till Realia.

Ekonomi & politik

– Regeringen tänker frysa taxeringsvärdena ytterligare ett år iavvaktan på att utredningen om fastighetsskatten blir klar. Detbeskedet gav statsminister Göran Persson sedan Villaägarna ochSkattebetalarna slagit larm om dramatiska skattehöjningar närtaxeringsvärdena räknas upp år 2000.

Internationell politik

– I Ryssland har parlamentet för andra gången sagt nej tillViktor Tjernomyrdin som premiärminister. President Jeltsin kanbegära en tredje omröstning. Om parlamentet åter säger nej blirdet nyval. Tjernomyrdin har föreslagit ett sedelfondssystem,vilket innebär att rubeln knyts till dollarn. President Clintonhar varit på intetsägande besök.

– USA:s mäktige riksbankschef Alan Greenspan piggade uppvärldens placerare genom att säga att USA inte kommer att undgåatt påverkas av oron i andra ekonomier. Det tolkades som att hanatt blivit mer benägen att sänka räntan, något somaktieplacerarna hoppas på. Efter en turbulent vecka stegkurserna på många börser i måndags.

Internationellt näringsliv

– Tyska fordonstillverkaren Daimler-Benz bildar en ny enhet förhöghastighetståg. Det kan vara första steget i en radikalomstrukturering av bolagets komponenttillverkning.

– Tyska Volkswagen bekräftar sina planer att expandera inomtunga lastbilar, men backade samtidigt från tidigare uttalandenom att så skulle ske genom köp av ledande tillverkare.Volkswagen har tidigare i år visat intresse för Scania.

– Tyska kemijätten Hoechst har drabbats av ett nytt bakslag isina försök att strukturera om, i och med att ett samarbete medMobil gått om intet.

– Belgiens tredje största bank, Banque, Bruzelles Lambert,redovisar trots nedskrivningar och avsättningar en ökning avnettovinsten med 15 procent första halvåret.

– Brittisk/norska varvet och verkstadsföretaget Kvaernerredovisade 68 procent sämre vinst före skatt första halvåret ochkommer att organiseras om.

– Royal Dutch/Shell och Texaco ska slå samman en stor del avsina europeiska raffineringsverksamheter och sin marknadsföring.

– Japans fem stora ståltillverkare väntar sig stora förluster iår på grund av den svaga utvecklingen i Asien.

– Japans största elektronikföretag Hitachi förutspår sin förstaförlust någonsin det bokslutsår som slutar i mars. Aktien föll.

– Japanska biltillverkaren Nissan knoppar av två divisioner iett nytt bolag. Åtgärden är en del i ett globaltomstruktureringsprogram.

– Liffe, Londons derivatbörs, har redovisat planer på etttioårigt swapkontrakt. Förhoppningen är att konkurrera medTysklands tioåriga obligationstermin om positionen som Europasriktderivat efter den monetära unionen. Samtidigt försöker tyskabörsen Deutsche Börse expandera sin Eurexallians i ett försökatt överta Liffes roll som Europas viktigaste derivatmarknad.

– Parisbörsen har hittills i år fått flest nya bolag noterade avde europeiska börserna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder