Oh là là, quel bordel!
November 2013: Frankrike är lamslaget av strejker och politiskt missnöje. Arbetslösheten är den högsta på 15 år; 3,3 miljoner eller drygt 11 procent. Men då lyckas François Hollande köpa sig tid genom att frysa förslaget om transportskatten écotaxe och i stället inleda en total översyn av skattesystemet och den ekonomiska politiken. Han kallar in arbetsmarknadens parter, tjänstemän och experter för att få i gång en långsiktig dialog. När det sedan börjar vankas jul och semester beslutar de flesta grupper att lägga ned vapnen.
Efter jullovet går Hollande på offensiven och lanserar en rad idéer i sitt nyårstal till nationen. Målet är att få ned arbetslösheten och budgetunderskottet. Hur detta ska gå till mer precist avser han att berätta på en presskonferens den 14 januari.
Tyvärr tappar Hollande rejält med momentum när tidningen Closer den 10 januari avslöjar att han har en hemlig älskarinna.
En och en halv månad senare är det dags för nästa bakslag: de franska lokalvalen. Det blir en katastrof. Hollandes parti PS förlorar 155 städer med fler än 10 000 invånare. De flesta tas över av det största oppositionspartiet UMP. Dess nye ledare Jean-Francois Copé är en av valets största vinnare.
Något måste göras. Hollande beslutar sig för att sparka premiärministern Jean-Marc Ayrault och satsa på en nystart med regeringsombildning. Ny premiärminister blir den populäre inrikesministern Manuel Valls.
Hollande och Valls blir Frankrikes nya energiduo. Tillsammans ska de baxa reformerna genom nationalförsamlingen. Men de stöter på oväntat hårt motstånd i det egna partiet. Allt fler parlamentsledamöter hotar med att inte rösta ja till de föreslagna nedskärningarna i budgeten.
När valet till europaparlamentet hålls åker PS på svidande förluster. Partiet får under 14 procent.
Någon vecka senare drabbas SNCF, Frankrikes SJ, av häftiga protester. Facken inleder strejker vilka lamslår tågtrafiken. Taxiförarna är samtidigt missnöjda med konkurrens från Uber – en tjänst som kopplar ihop resenärer med privatpersoner som kör dem till destinationen – och liknande företag. Även kulturarbetarna hotar med strejk, missnöjda med regeringens planer på att banta deras mycket generösa förmåner.
Som om detta inte var nog kommer nya opinionsundersökningar som visar att Hollande inte ens skulle nå andra valomgången om det var presidentval i dag.
Men det finns ett glädjeämne. UMP lyckas inte förvandla missnöjet med PS till stöd för sina kandidater utan backar kraftigt i Europavalet. Största parti blir i stället Front National.
Förklaringen till att UMP inte kunde kapitalisera på PS kräftgång denna gång var att partiet självt hamnat i ett nytt blåsväder. Den så kallade Bygmalion-affären växer i styrka under våren och Copé blir djupt indragen.
Efter valen blir han kallad till partistyrelsen för att redogöra för läget. På mötet väljer han att avgå för att kunna försvara sig på heltid. Nu har en trojka på tre gamla premiärministrar tagit över: Alain Juppé, Jean-Pierre Raffarin och Francois Fillon. Uppdraget är att hålla ihop partiet till dess man hittat en ny ledare.
Det är ingen lätt uppgift. Många har spekulerat i en comeback för Nicolas Sarkozy och läget är i och för sig helt perfekt – nästan. Problemet är att Sarkozy också är indragen i Bygmalion-härvan som ytterst handlar om finansieringen av hans egen presidentkampanj 2012. Dessutom är samtliga i trojkan minst sagt svalt inställda till Sarkozy. I opinionsundersökningar har han också backat kraftigt och för första gången är han inte längre favorit till att leda UMP i nästa presidentval 2017. Bäst rating har Alain Juppé och därefter Francois Baroin.
Nu är det sommar. Dock inte för nationalförsamlingens ledamöter. Det finns en stor backlog av ärenden som inte hanns med under våren. Därför blir det nu en extra session med start den 1 juli.
Frågorna som ska upp till behandling: De första kapitlen i den nya lagen som delar in Frankrike i olika administrativa zoner; budgetlagen för 2013; debatt om finanspolitiken för 2015; ratificering av ett antal internationella avtal; en energidebatt som inte hanns med på våren; en ny taxilag med anledning av bland annat Uber och slutligen en ny anti-terroristlag.
Glad sommar!
Presidentens kvinnor
Hollande förknippas först och främst med Ségolène Royal som han var tillsammans med i 30 år och har fyra söner med. När Royal var Socialistpartiets kandidat i 2007 års presidentval inledde Hollande en förbindelse med journalisten Valérie Trierweiler och Royal gjorde slut. Hon förlorade valet mot Nicolas Sarkozy och är i dag miljö- och energiminister i Manuel Valls regering. I januari 2014 fick Trierweiler nog då Hollande hade en affär med skådespelerskan Julie Gayet. Gayet lämnade Hollande våren 2014 på grund av den ”intensiva mediebevakningen”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.