Oljepriset håller nere köplusten

Kurserna på Stockholmsbörsen handlades i ett pressat handelsintervall under måndagen. Prognoser om fortsatt stigande index lockade fram köpare, men det allt högre oljepriset såg till att det fanns lika många säljare av aktier. De ledande Europabörserna redovisade klara indexnedgångar.

AFV Generalindex var klockan 13.45 upp med 0,1 procent till 244 medan OMXS30 steg med 0,1 procent till 809. Omsättningen uppgick till 4,9 miljarder kronor.

”Snacket om en ny Skandiafriare låter spännande. Börsen skulle säkert piggna till om vi fick en stor kontantaffär. Blir det inget uppköp finns det nog risk att vi går in i en lugnare fas”, sade aktiemäklaren Jonas Wibergh vid Stockholm Fondkommission i Göteborg till Nyhetsbyrån Ticker.

Verkstadsbolagen fick vidkännas en del kursnedgångar. Electrolux sjönk 1,50 kronor till 160, SKF 75 öre till 79,50 kronor och SSAB 1 krona till 186. Telekomleverantören Ericsson förvärvar det norska teknikbolaget Axxesit med 175 anställda. Aktien handlades upp 20 öre till 24,40 kronor.

Sparkoncernen Skandia ökade 50 öre till 41,80 kronor. En ny stor intressent är redo att lägga ett bud på hela Skandia, skrev Dagens Industri. Klädkedjan Lindex redovisade en högre vinst än förväntat under räkenskapsårets tredje kvartal. Försäljningen var dock något lägre än analytikerna väntat sig. Aktien tappade 10 kronor till 345.

Flygkoncernen SAS dök 1,25 kronor till 65,75. Flygbolagen hade en tung dag på världens börser till följd av den kraftiga prisuppgången på olja. Oljebolagen drog däremot fördel av prisutvecklingen på det svarta guldet. Lundin Petroleum stärktes 2 kronor till 64 och PA Resources 33,50 kronor till 107. PA Resources förvärvar samtliga ägarandelar i oljefältet Didon och undersökningslicensen Zarat.

Kvalitetssäkringsbolaget Enlight har tecknat ett avtal med ICDL-US, den amerikanska operatören av Internationella Datakörkortet. Avtalet innebär att Enlight kommer att tillhandahålla tester, tjänster och onlinelösningar för certifieringar till ICDL-US kunder. Aktien accelererade 12 öre till 1,14 kronor.

Nätväxelföretaget Net Insight har fått en ytterligare tilläggsorder från en stor europeisk medieoperatör på utrustning till expansion av dess nät. Ordern avser Netinsights Nimbraplattform. Aktien rusade 20 öre till 1,78 kronor. Forskningsbolaget Karo Bio har startat kliniska Fas I studier med KB2115 som är en substans för behandling av fetma och höga blodfetter. Aktien adderade 35 öre till 9,30 kronor.

Finpapperstillverkaren Klippan fortsätter sin rekonstruktion trots protester från fordringsägarna. Företaget måste också få ett rejält kapitaltillskott. Det finns ett antal parter som är beredda att sätta pengar i bolaget, enligt rekonstruktören Guy Lofalk. Aktien klättrade 50 öre till 9,50 kronor.

Fondkommissionären Hagströmer & Qviberg vill gå samman med HQ Fonder. Den nya koncernen skulle få över 40 miljarder kronor i förvaltat kapital. Samgåendet är tänkt att ske genom att H&Q Fonders aktieägare erbjuds 0,62 aktier i Hagströmer & Qviberg. Hagströmer & Qviberg sattes upp 11 kronor till 187 medan HQ Fonder trycktes ned 4,50 kronor till 114.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder