LKAB beställer 20 malmvagnar av Kiruna Wagon

Gruvjätten LKAB har beställt ytterligare 20 malmvagnar av Kiruna Wagon. Det framgår av ett pressmeddelande. Beställningen görs utöver de 100 malmvagnar som beställdes 2022.
LKAB beställer 20 malmvagnar av Kiruna Wagon - MALMBANAN
Malmbanan. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Investeringen har som syfte att ersatte vagnar som blev skadade efter vinterns urspårning på Malmbanan, och LKAB har nu efter att trafiken åter är igång arbetat intensivt för att effektivisera flödet i leveranser. Snittet per dag ligger på 10 fullastade malmtåg till Narviks hamn.

”Av de 100 första vagnarna har Kiruna Wagon till dagens datum levererat 40, vilka nu är ute i trafik. Det levereras fortsatt 2-4 nya vagnar varje vecka. Till hösten beräknas den sista av de 100 vagnarna vara levererad och då påbörjas direkt tillverkningen av de 20 extra vagnar som LKAB nu beställt. Dessa ska levereras under oktober-december 2024”, skriver bolaget.

Samtidigt uppges läget vara svårt för bolaget logistiskt, trots de nya vagnarna.

”Banunderhållsperioden på Malmbanan har påbörjats, då underhållsåtgärderna är mer omfattande än tidigare, och därför är det mer utmanande för LKAB att hålla samma leveranstempo som de senaste veckorna”, säger Caroline Wiss, VD på LKAB Malmtrafik.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.