Öppning kring nollstrecket väntas på börsen

Stockholmsbörsen gick mot en öppning kring nollstrecket på torsdagen, efter att Wall Street stängt gårdagskvällens handel på klara minus men Asien klättrat tillbaka efter initiala nedgångar.

Pandemin fortsatte skörda offer och de flesta nyhetsrubrikerna världen över. Under morgonen väntas nya stödåtgärder från finansdepartementet.

Med en halvtimme kvar till öppning indikerade IG Markets förhandelsoption en öppning 0,1 procent ned. Terminer för Londonbörsen respektive Frankfurt var samtidigt upp med 0,5 procent respektive 0,2 procent.

Finansminister Magdalena Andersson väntas avisera nya stödåtgärder strax innan börsens öppning. Enligt Ekot kommer dessa bestå av kommunstöd om 15 miljarder kronor.

Under morgonen har också Finansinspektionen varit ute och presenterat nya åtgärder, riktade mot bankerna. Dessa föreslås få ge undantag för amorteringskrav på bolån fram till och med juni nästa år. FI:s beräkningar och stresstester visar att betalningsförmågan hos hushållen överlag är god, även om enskilda bolånetagare kan få ansträngda kassaflöden om räntorna stiger och de blir arbetslösa.

Statsminister Stefan Löfven sade i en intervju i onsdagskvällens Aktuellt att pandemikrisen kommer dra ut på tiden.

“Vi ska inte tänka veckor, tänk månader bort i tiden”, sade han, och tillade att inte ens experterna vet exakt hur lång tid det kommer att ta innan riktlinjerna för resande och social distansering kan tas bort för en återgång till normalitet.

Avseende smittläget sade Anders Tegnell, Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog, på onsdagen att det börjar se ut som att kurvan börjat luta lite brantare uppåt.

På bolagsfronten har Camurus uppdaterat om att försäljning och intäkter ska komma in i övre delen av prognosintervall för 2020. Antalet patienter i behandling med Buvidal, ett preparat för opioidberoende, har ökat kraftigt. Försäljningen har inte påverkats negativt av covid-19, tvärt om har behovet av att minska belastningen på sjukvården varit positivt.

Nya bolag att ompröva utdelningspolicy sedan gårdagens stängning är Handicare, Semcon och Absolent, som drar tillbaka tidigare förslag.

Handelsbanken har höjt rekommendationen för flera aktier i fastighetssektorn. John Mattsson höjs till köp (behåll), Atrium Ljungberg höjs till behåll (sälj), Klövern höjs till behåll (sälj) och Castellum höjs sitt behåll (sälj).

Affärsvärlden rekommenderar köp för Fortnox och Midsona, men vänta med Surgical Science i sin senaste utgåva.

Intrum har sänkts till sälj från behåll av Handelsbanken Capital Markets. Riktkursen har också sänkts hos ABG Sundal Collier till 225 kronor från 293 kronor, dock med upprepad köprekommendation. Aktien stängde på 124:90 kronor på onsdagen. Aktien har fallit med 55 procent under 2020.

Oljepriserna handlades uppåt på torsdagsmorgonen, efter att USA:s president Donald Trump sagt att han förväntar sig en överenskommelse mellan priskrigande Saudiarabien och Ryssland, utan närmare redogörelse för bakgrunden till optimismen.

Vid 8.30 stod Brentkontrakten 7 procent högre till 27:30 dollar per fat – således en lättnad för börsens oljebolag som fallit brant sedan dispyten bröt ut mellan de båda maktspelarna och oljepriset halverats på en månad. Under morgonen har det också rapporterats att Kina drygar ut sina inköp till den låga prisnivån för att fylla upp lagerbassänger.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.