Ovanligt pigg börs

Kurserna på Stockholmsbörsen noterade en klar uppgång under torsdagen. Starkare USA-terminer bidrog till köpintreset. De ledande Europabörserna visade också märkbara förbättringar.

AFV Generalindex var klockan 13.45 upp med 0,8 procent till 237 medan OMXS30 steg med 0,9 procent till 790. Omsättningen uppgick till 6,4 miljarder kronor.

”Marknaden känner att miljön börjar bli positiv med låga räntor och hyfsad USA-statistik. På något sätt måste många aktörer vara med i index. Fortsätter den här styrkan börjar många likvida placerare känna sig lite pressade. Vi har inte köppanik ännu, men det är väldigt många som är intresserade av att hugga på lite”, säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Ticker.

Verkstadsaktierna tog täten i uppgången sedan dollarn stärkts till 7,35 kronor. Atlas Copco steg 2,25 kronor till 101,50, SKF 1,50 kronor till 75,25 och Sandvik 4,50 kronor till 289,50. Industrikoncernen ABB kommer att lägga fram en ny chapter 11 plan Combustion Engineering för amerikanska domstolar den 13 juni. Aktien adderade 40 öre till 47,40 kronor.

Telekomleverantören Ericsson tog en GSM-order från ryska MTS värd 150 miljoner dollar. Aktien steg 20 öre till 23,20 kronor. Hygien- och förpackningstillverkaren SCA stärktes 3,50 kronor till 254,50. Bolaget attackeras av den amerikanska hedgefonden Jana Partners. Förvaltaren sågar SCA:s strategi och laddar för en styckning av bolaget. Jana Partners har köpt SCA-aktier för 100 miljoner kronor, men kan komma att öka ägandet med ett ansenligt belopp, skrev Affärsvärlden i onsdagens tidning.

IT-konsulten WM-data får helhetsansvar för Landshypoteks IT-stöd genom ett femårigt outsourcingavtal. WM-data kommer att överta ansvaret för kreditsystem, server- och applikationsdrift, förvaltning, kommunikationstjänster och Service Desk. Aktien handlades upp 40 öre till 19,50 kronor.

Bemanningsbolaget Proffice är på väg att sälja en del av sin outsourcingverksamhet. Det sker samtidigt som bolaget söker en ny ägare till callcenterverksamheten i Danmark. Aktien pressades upp 30 öre till 11,30 kronor. IT-säkerhetsbolaget Protect Datas dotterbolag Pointsec fick en ny order värd 5,5 miljoner kronor på programlicenser från den japanska partnern Metro. Aktien ökade 4,50 kronor till 117.

Fettföretaget Karlshamns klättrade 5,50 kronor till 122. Bolaget planerar gå samman med den danska kollegan Aarhus United under namnet Newco II. Aktieägarna i Karlshamns kommer att erbjudas 117 kronor kontant alternativt en nyemitterad aktie i Newco II för varje aktie i Karlshamns. Gruvbolaget Lundin Mining har hittat en ny fyndighet med zink, koppar, bly, silver och guld i Skellefteå. Aktien justerades upp 2 kronor till 61,50.

IT-konsulten Knowit förvärvar kollegan Create med drygt 100 medarebetare och verksamhet i Lund, Malmö, Stockholm och Karlskrona. Förvärvet innebär att Knowit växer till 500 anställda och en årsomsättning på cirka 500 miljoner kronor. Aktien avancerade 90 öre till 37,40. Byggbolaget Peab fortsatte falla 2 kronor till 74,50. Aktien fick säljrekommendation med riktkurs 66 kronor i veckans utgåva av Affärsvärlden.

IT-bolaget PCQT avropsavtal med FMV har resulterat i en order värd 1,3 miljoner kronor. Bolaget uppger att det totala värdet av den här typen av avtal generellt ligger på 30-40 gånger den initiala ordern. Aktien skruvades upp 30 öre till 4,90 kronor.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets