På Brunkebergstorg intet nytt

KRÖNIKA. Tillväxten i Sverige saktar in och inflationen har fortfarande inte nått tvåprocentsmålet. Nästa lågkonjunktur kan mötas av statliga investeringsprogram finansierade av Riksbanken.

Inflationen i Sverige har långsamt börjat återvända. Mätt som KPIF, vilket i allt praktiskt är det mått Riksbanken använder, ligger den nu på 1,6 procent, vilket får ses som en liten framgång. Riksbanken räknar dock inte med att höja styrräntan på minst ett år och köpen av statsobligationer ska fortsätta. Ingen höjde därför på ögonbrynen när direktionen beslutade att lämna reporäntan oförändrad på minus 0,50 procent i förra veckan.

”Inflationen stiger och svensk ekonomi utvecklas starkt. Osäkerheten i omvärlden är dock fortsatt stor. Utsikterna för konjunkturen och inflationen är i stort sett oförändrade sedan i juli. För att bibehålla den stigande trenden i inflationen behövs en fortsatt expansiv penningpolitik”, hette det i pressmeddelandet då direktionen meddelade resultatet av det senaste penning­politiska mötet.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets