Persson junior går in i H&M

Börsen ser nu ut att ha vaknat efter sin sommarlånga törnrosasömn. Fast i många fall har det varit på fel sida. Den gångna veckan bjöd på två stora negativa besked och ett positivt.

Swedish Match tappade några procent efter att EU:s generaladvokat föreslog att snusförbudet ska fortsätta och Astra Zeneca föll med nästan 10 procent när börsen öppnade i måndags. Bättre gick det för Nokia efter den omvända vinstvarningen. Golvet tog ett snack med marknaden:

– Astra Zeneca brukar vara köpvärd när den rasat till 300 kronor. Det tar några veckor och sedan stiger den till 330-360, fast denna gång är jag mer osäker. Ett sånt här bakslag tar tid och jag tror att vi kan glömma stocken för i år, säger ett av Stureplans proffs.

Lika oroliga är inte finansfolket av Matchens negativa besked:

– Ähh, på kort sikt försvann uppköpspremien i aktien. Ingen vågar lägga bud så länge man inte kan expandera med snuset. Men förr eller senare blir det godkänt och under tiden är det en välskött kassako som passar i de flesta långa portföljer, säger en leende finansman.

Nokias positiva besked har inte riktigt imponerat på marknaden:

– Tveksamt om de verkligen fått ordning på problemen eller om det bara är en kortsiktig vändning. Jag tror på det sistnämnda, men med tanke på den stora kassan borde fallhöjden ändå vara begränsad. Och det är ju för djävligt att man aldrig lär sig att när alla sågar en aktie och ett företag – då ska man köpa, inte tvärtom, suckar en hedgefondförvaltare som låg kort i aktien.

Nästa överraskning
Frågan är vilket som är nästa företag att överraska. Snacket på stan är i alla fall att Volvo tänker droppa lite positiva nyheter på veckans kapitalmarknadsdag och att Eniro har det extra tufft.

– Det kostar att bygga upp den där nya databasen med adresser och det lär vi se i rapporten, säger en av de solbrända.

Oron är också stor när det gäller Kaupthing:

– Det där kan vara en superbubbla. Varifrån får de alla sina pengar och hur hänger bolagen ihop? undrar en riskkapitalist som tittat närmare på företaget.

De som fortsätter att vara i positiv trend är dock byggbolagen. Varje dag tickar NCC och Skanska upp en krona eller två och det ser ut att fortsätta. Golvets uppgifter pekar på att båda kommer med stora försäljningar de kommande två veckorna för att få in dem i rapporterna över det tredje kvartalet.

Annars pratas det mest om trötta saker som “corporate governance”. Mer konkreta maktfrågor är mer lättförståeliga bland finansfolket som redan nu har börjat diskutera vårens styrelseomflyttningar.

Och Golvet doftar till sig en riktig rökare: Nästa generation tar över. Advokaten Werner Hofer, som suttit i klädjätten sedan 1996, faller för åldersstrecket, och enligt uppgift blir han ersatt av Stefan Perssons son Karl-Johan Persson.
____________

VECKANS PS
Munksjö är till salu. Och det ryktas att Rottneros är intresserat av dess pappersbruk Aspa, som ligger nära Råttans dito. Ingen rök utan eld?

____________

VECKANS SNACKIS
I mediekretsar viskas det om att en av börsens it-knattar, Addnode, riskerar att åka på en riktigt smäll efter årsskiftet. Enligt Golvets sagesmän är största kunden, Dagens Nyheter, till bristningsgränsen missnöjd med sina it-lösningar som lär kosta uppemot 100 miljoner kronor årligen.

Vd:n som skrev på avtalet med it-leverantören för ett par år sedan byttes ut i våras. 2005 ska avtalet förnyas och då lär Addnode, som omsätter cirka 300 miljoner, tappa en stor del av sina intäkter.

Om nu inte störste ägaren ingriper. Bonniers, som äger DN, sitter även på 40 procent av aktierna i Addnode…

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.