Positiva trenden fortsätter

Inga nyheter är goda nyheter. Utan viktig statistik och bolagsrapporter kan den positiva börstrenden hålla i sig. Historien talar för en stark november.

Den positiva stämningen på börsen håller i sig. I förra veckan steg Affärsvärldens generalindex med 2,8 procent och var åter uppe i årshögsta. Den gemensamma nämnaren för de bolag som rapporterade var att överraskningarna uteblev. Säkerhetsbolaget Securitas redovisade ett resultat före skatt som var precis vad analytikerna förväntat sig. Däremot åkte ryska fastigheter på en smäll.

Fastighetsbolaget Ruric hamnade på observationslistan sedan det ansökt om företagsrekonstruktion.

Men det har legat i luften då bolaget tidigare försökt ändra villkoren för obligationsägarna.

VECK ANS ”SNACKIS VAR att amerikanska motsvarigheten till Riksgäldskontoret, Treasury Department, fortsatte att emittera statsobligationer för att få in kulor. Det var lägre intresse den här gången och tanken är att Treasury Department kontinuerligt kommer att emittera fler statspapper. Om intresset svalnar och det är Fed som i slutänden köper, blir effekten densamma som att trycka nya pengar. Det är bra med stimulanser men någon gång måste kalaset betalas.

Det kommer olika signaler om hur detaljhandeln mår i Sverige och i USA. Både RNB och Clas Ohlson ökade sin försäljning under oktober månad med 9 respektive 17 procent, jämfört med samma månad i fjol. Däremot fortsatte försäljningen att backa i H&M:s jämförbara butiker under samma period.

I Sverige spirar optimismen bland handlarna som planerar att öka sin personalstyrka inför julhandeln enligt Svensk Handels handelsbarometer för november månad. Den amerikanska detaljhandelsjätten Wal-Mart var dock inte lika optimistisk om julhandeln i förra veckans kvartalsrapport, men däremot trodde varuhuskedjan JC Penney på en bra julhandel. Ett som är säkert är att lägre arbetslöshet gynnar konsumtionen. Men trots att de amerikanska arbetslöshetssiffrorna kom in bättre än väntat, ”bara” 504 000 nyanmälda

arbetslösa till skillnad mot förväntat på 510 000 arbetslösa, visade Michigan-indexet på att stämningen hos de amerikanska konsumenterna har försämrats. Indexet var sämre än väntat och sjönk till den lägsta siffran på tre månader, från 70,6 till 66.

DET ÄR INTE bara konsumenterna som blir mer aktiva när julen närmar sig, och för några år sedan var det en febril aktivitet bland investerare att minska förmögenheten och därmed även skatten inför årsskiftet.

Det behövs ju inte längre när skatten är borttagen. Men med den imponerande avkastningen hittills i år, på 47 procent, kan förvaltarna nöjt luta sig tillbaka eller rent av att sälja innehav för att säkra vinsterna. Det är hög tid för bonusdiskussioner och det kan i viss mån styra vad fondförvaltarna väljer att göra.

I en tidigare studie från JP Morgan har den europeiska börsutvecklingen (MSCI index) analyserats sedan 1970 för att finna säsongsmönster.

Där framgår att en investering i aktier mellan maj och oktober ger klart sämre avkastning än om köpet görs i november och säljs i maj. Men skulle man ha följt rådet ”Sell in May and go away” hade man gått miste om en uppgång med 30 procent. Studien

visar att under perioden oktober–december har börsen historiskt gått starkt. Visserligen följer inte det gångna året resultatet i JP Morgans studie, så frågan är om historien kommer att upprepa sig på sluttampen.

DET SOM TALAR för en bra fortsättning på året är att det ser lite ljusare ut i Europa, enligt statistik som kom i förra veckan.

Tysklands BNP steg med 0,7 procent under det tredje kvartalet och Frankrikes ekonomiska tillväxt steg med 0,3 procent under samma period. I morgon, torsdag, kommer OECD med en prognos om hur världsekonomin kommer att utvecklas.

Det ska mycket till för att bryta börsens positiva trend den närmaste veckan. Rapportperioden är över för den här gången, med bara några få eftersläntrare kvar. Det behövs nog tunga negativa makrohändelser för att rubba stämningen framåt. Men vi närmar oss 2010 och då är det hög tid att efterfrågan kommer i gång på egen hand utan stimulanspaket och låga räntor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight