Powercell faller på stigande börs

Stockholmsbörsen tog ett bestämt kliv upp i fredagens inledande handel efter att gårdagens urblåsning i New York följts av en mer blandad utveckling i Asien. Huvudindex parkerade kring 1 procent upp hela vägen fram till lunch.
Powercell faller på stigande börs - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Även de större marknaderna ute i Europa avancerade och en tidig titt på USA-terminerna vittnar om en öppning på plus. Oljepriset tog sig upp något efter ett rejält tapp på torsdagen och den pressade svenska kronan stärktes märkbart mot såväl dollarn som euron utan några egentliga nyheter.

Vid 12.30-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 1 procent till nivån 1.576. Aktier för drygt 4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. De ledande indexen i Paris och Frankfurt var 0,8-0,9 procent upp.

Samtliga aktier på OMXS30 noterades högre med undantag för ABB och Astra Zeneca som var marginellt ner. Ericsson, som har gynnats av de amerikanska restriktionerna mot Huawei, steg med drygt 2 procent till 95:50 kronor med stöd av en rekommendationshöjning från Credit Suisse. Banken höjer till outperform och riktkursen 107 kronor. Credit Suisse tror att Ericsson kommer att gynnas av att 5G visar sig kunna bli en längre, bättre och mer lönsam uppgraderingscykel.

I toppen av OMXS30 syntes även Autoliv och Boliden som klättrade 2,8 respektive 2,1 procent.

Goldman Sachs har gått igenom de nordiska bankerna, vilket har resulterat i en sänkning av rekommendation och riktkurs för Danske Bank, samt sänkta riktkurser för Nordea, SEB och Swedbank. Samtidigt ser Morgan Stanley möjlighet till guldkantade utdelningar i flera nordiska banker.

Bland affärsbankerna på Stockholmsbörsen steg Swedbank 0,7 procent, medan Handelsbanken var 0,4 procent upp.

Bränslecellsbolaget Powercell föll drygt 8 procent till 94:70 kronor efter att tre storägare sålt cirka 5 miljoner aktier efter börsens stängning på torsdagen till 93 kronor per aktie, motsvarande en rabatt på 10 procent i förhållande till torsdagens stängningskurs.

Freeport Cobalt, ett samriskbolag som ägs av Lundin Mining och amerikanska Freeport-McMoran, säljer sin andel i koboltsmältverket i Kokkola i Finland för cirka 150 miljoner dollar. Lundin Minings andel av försäljningssumman uppgår till 30 procent, alltså omkring 45 miljoner dollar. Lundin Mining steg 3 procent.

Soltechs steg drygt 10 procent i spåren av nyheten att solenergibolagets kinesiska samriskbolag, ASRE, har fått en order i Kina. Ordern beräknas ge årliga intäkter om 5,54 miljoner kronor, vilket summeras till 111 miljoner kronor över avtalets 20-åriga livslängd.

Elekta, som kommer med delår i nästa vecka, gick mot strömmen och backade 3,8 procent. Pareto, som justerat ner riktkursen något, menar att fokusfrågorna inför rapporten, antalet Unity-order och bruttomarginalutvecklingen, indikerar att volatiliteten i aktien kommer att hålla i sig.

ÅF Pöyry steg nära 2 procent till 196 kronor. Kepler Cheuvreux har höjt höjer riktkursen till 230 kronor (205) och upprepat rekommendationen köp. Dessutom har ÅF Pöyry har vunnit den tvist med Danir gällande ytterligare köpeskilling i ÅF:s förvärv av Epsilon 2012. Danirs krav låg på nära en halv miljard kronor.

Parans Solar Lighting tappade drygt 11 procent. Bolaget ska göra en emission för att få in 30 miljoner kronor.

Medicinteknikbolaget Ossdsign handlades till 24:85 i handelspremiären på First North. Bolagets material sätter igång biologiska processer som skapar benvävnad hos patienter. Teckningskursen var 27:50 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco