Professor: Amazon kan ta mer än 50 procent av svenska e-handeln

Lund-professorn Johan Anselmsson bedömer att tidpunkten är för etablering är perfekt just nu.
Amazon
Foto: Naina Helén Jåma/TT/TT
E-handelsjätten Amazon kan ta mer än 50 procent av e-handeln i Sverige, tror  Johan Anselmsson.
“I samband med stora kriser och strukturförändringar går det att rucka på folks annars så cementerade vanor. Just nu ökar andelen e-handel kraftigt, vilket är ännu en faktor som kan gynna Amazon”, förklarar professorn i marknadsföring.
Om det blir som i de andra länderna där Amazon har lyckats, så kan man förvänta sig att de tar andelar över 50 procent av svensk e-handel.

Amazon kommer dock att kunna gynna vissa små aktörer som annars har haft svårt att nå ut och varit i händerna på Google och andra återförsäljare.

Samtidigt kommer stora aktörer som haft stark ställning på Google och digitala återförsäljare missgynnas av lanseringen.

De branscher som kommer att påverkas bör vara kategorier som i dag är storsäljare på Amazon, vilket inbegriper heminredning, köksprodukter, mode, verktyg, böcker och hemelektronik.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.