Ränteskräcken överdriven
I torsdags nosade Affärsvärldens generalindex på årshögsta. Inga vinstvarningar än så länge och Clas Ohlson kom med en positivare delårsrapport än vad marknaden förväntat sig. Varuhuskedjan lyckades sno åt sig marknadsandelar i Sverige. Sämre tider har medfört att svensken valt att stanna hemma och shoppa på semestern i stället för att åka utomlands.
Kapitalmarknadsdagarna hör hösten till och förra måndagen var det Telia Soneras tur. Det var en välbesökt tillställning där runt 150 analytiker från de flesta stora analyshusen lyssnade på Lars Nyberg och övriga koncernledningen. Det var dock inga större sensationer som framkom, förutom att spanska problembarnet Yoigo inte har gått att sälja. Men det ser i alla fall lite ljusare ut, planen är att Yoigo ska nå positivt resultat (ebitda) under fjärde kvartalet 2010 och ett positivt kassaflöde i slutet av år 2011. ABB hade sin kapitalmarknadsdag i fredags där vd Joe Hogan var särskilt optimistisk kring tillväxtmöjligheterna i Brasilien, Indien och Kina dit recessionen inte nått.
I morgon, torsdag, är det dags för såväl Tele 2 som Scania att möta analytikerkåren. Frågan är om Tele 2 har fått bukt med sina problem i Baltikum och det ska bli spännande att höra hur orderläget ser ut för lastbilarna. Den amerikanska lastbilskollegan Navistar sänkte sin vinstprognos i förra veckan, då den ekonomiska återhämtningen dröjer samtidigt som det tredje kvartalet brukar vara det mest utmanande i lastbilsbranschen.
Blickar man mot en marknad närmare oss, nämligen Tyskland, kanske konjunkturläget verkar ljusare än vad det egentligen är. Det är val i Tyskland den 27 september och förbundskansler Angela Merkel vill nog väldigt gärna sitta kvar. Tyskland ligger i topp gällande stimulanser i EU och införde en tillfällig bilskrotningspremie för att gynna konsumtionen. Den är numera skrotad, men däremot har politiska insatser möjliggjort arbetstidsförkortning för att undvika att spä på arbetslösheten inför valet. Hur Tyskland egentligen mår är svårt att säga och det är en viktig handelspartner till Sverige, om inte annat.
Den stora frågan är förstås hur länge konjunkturnedgången håller i sig. Enligt amerikanska Feds prognos i förra veckan kan den värsta recessionen sedan 1930-talet redan vara över. Det går att skönja små tecken på att läget har stabiliserats, menar Fed. Amerikanska makrosiffror att hålla reda på under den kommande veckan är dels KPI, dels industriproduktion och kapacitetsutnyttjande. Förväntningarna på inflationssiffran ligger på 0,4, vilket är en ökning från nollstrecket. Industriproduktionen förväntas öka något till 0,7 från förra månadens nivå på 0,5. Samma riktning gäller för kapacitetsutnyttjandet i industrin som förväntas stiga från 68,5 till 69,1. Inga besvikelser tolereras, nu är det upp till bevis att det faktiskt ser bättre ut i industrin.
Med allt fler tecken på en återhämtning av konjunkturen ökar risken att styrräntan höjs. Direkt kommer då nästa fråga: När höjer Fed räntan?
Men ränteskräcken kan vara överdriven. Historiskt har perioder mellan Feds sista räntesänkning i en cykel och den första höjningen i en ny varit mycket positiva för aktiemarknaden. En färsk sammanställning från investmentbanken Morgan Stanley visar att medianavkastningen på Europabörserna de senaste 30 åren varit nära 17 procent året före den första höjningen i en ny räntehöjningscykel. Även perioderna tre–sex månader före höjningen brukar börsen gå bra.
När höjningarna väl kommer brukar börsen gå in i en lugnare fas. Men det är först när höjningen skett som den väntade avkastningen blir negativ. Tre månader efter en höjning ligger medianavkastningen på minus 1 procent. Börsen är förvånansvärt sen i steget, så man har lite tid på sig att kliva av när räntehöjningen är ett faktum.
De flesta bedömare räknar med att Fed börjar höja räntan redan nästa år. I en färsk rapport argumenterar dock Goldman Sachs för att räntan sannolikt inte börjar höjas förrän 2011, vilket talar för att även 2010 blir ett bra börsår.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.