Red Valör
Vi lever i farsoternas tid. Var vaksam på symptomen. Kanske är du själv redan smittad av någon av de nya sjukdomar som hotar näringsliv och politik.
Köttboskapen framstår, vid sidan av internetkonsulterna, som vår tids mest utrotningshotade ras. Knappt har Icon, Framfab och de andra internetföretagen redovisat sina personalnedskärningar (det rör sig om så där fyra tusen anställda som ska bort) förrän TV-rutan fylls av bilder på boskap i lastbilar på väg till eldbegängelse. Ett otäckt skådespel. Och det är ingalunda bara nötkreatur som drabbas av galenskap. Begrepp som “få pippi” och “torska” visar tydligt att veganerna, med Göran Persson i spetsen, har luft under salladsbladen.
Vad kommer härnäst? Smittskyddsläkare som Valör varit kontakt med varnar för en rad nya sjukdomar, som i värsta fall kan leda till epidemier.
Valpsjukan har sitt ursprung i Stockholms centrala delar, men sprider sig snabbt i Roslagen och Sörmland, främst via herr- och hästgårdar. Sjukdomen brukar debutera när valpen ömsar skinn från jeans eller stretch till kritstrecksrandigt. I senare stadier inträder svåra själsstörningar, såsom överdrivna (och uppenbart orealistiska) förväntningar på den egna personens betydelse och intjäningsförmåga samt tendenser att tala i tungor: “EBITDA-swingen på medellång horisont i caset ger en signifikant upside i detta turn around-smallcap”. På längre sikt leder sjukdomen i värsta fall till total arbetsoförmåga (utbrändhet). I gynnsamma kan den sjuke klara enklare uppgifter, såsom att vara rådgivare eller portföljförvaltare.
Ollila-Ramqvists syndrom, populärt kallat nallesjukan, grasserar globalt och är en form av depression. Smånallarnas tidigare så snabba förökningstakt har mattats betydligt, vilket skapar djup förstämning hos finansfolk världen över. På senare tid har tvivel uppstått om huruvida fångstnäten av typ 3G håller vad de lovar. Hotet mot de nordiska smånallarna från asiatiska raser tenderar att öka investerarnas missmod på våra breddgrader. Från att tidigare ha spritts via investmentbanker, är det nu medierna som på bred front för sjukdomen ut över världen. Endast total isolering tros kunna lindra besvären.
Scherman-Larssons sjukdom är namnet på en tämligen nyupptäckt paranoia i mediekretsar. Sjukdomen tar sig uttryck i osammanhängande tirader mot intressenter som av den drabbade upplevs som kontrollerande (till exempel finansanalytiker, investerare och ekonomijournalister). Den sjuke upplever sig som mobbad, hånad och orättvist bedömd. Eftersom avogheten i mångt och mycket riktar sig mot finansmarknaden kan sjukdomen ses som en näringslivsmässig parallell till torgskräck.
Blåtandvärk orsakas av ett virus som är nära besläktat med det som orsakar Ollila-Ramqvists syndrom. Smittade personer brukar drabbas av snabba lynnesväxlingar, de blir manodepressiva. Det tar sig uttryck i att de ena stunden lovar “blixtsnabb kommunikation till alla, överallt, i morgon” för att i nästa sekund tala om “begränsad kommunikation till några, någon gång”. Prognosen är mycket dålig. Sjukdomen tros ha orsakats av Homo Sapiens oförmåga att bilda blåtandsmottagare i stället för visdomständer.
Maskros- och klöversjukan drabbar småpartier med miljöprägel som samarbetar med regeringspartiet. Det främsta symptomet är att småpartierna av allmänheten upplevs som så lika sin stora samarbetspartner att de förlorar sin självständiga prägel och därmed väljarstöd.
Mur- och slevsjukan drabbar främst större byggbolag och tar sig vitt skilda uttryck. I vissa lägen (framför allt sjölägen) drabbas byggkoncernen av “Björkröta”, en oförmåga att skapa friska hus under fuktig väderlek. I andra fall paralyseras koncernorganismen av “Sjöqvistit”, en sjukdom som främst slår sig på entreprenadmarginalerna.
Karlsson-Schlagers syndrom. Åkomma som drabbar musiker och låtskrivare under senvintern. Leder till stora svårigheter att skapa originella melodier, meningsfulla texter och personligt scenuttryck.
Personer som misstänker att de är smittade av någon av ovannämnda sjukdomar uppmanas att snarast ta kontakt med närmaste smittskyddsläkare.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.