RED VALÖR: Makt, Maastricht och mygelhundar

Vi vill också genomföra ett säkrande av landsbygdsområdenasframtid genom mobilisering av landsbygdens ekonomi i dess helhet.

Fukten rinner efter de mörkbeiga väggarna. Tillsammans med deinspärrade mygelhundarnas drägel bildar den pölar på golvet,vätskeansamlingar som nästan får en diskret framsmygande Valörpå fall. Jyckarnas skall ekar mellan väggarna. Platsen ärkommissionens högkvarter någonstans i Europa och ärendet, somdet noterats på återvunnet papper av en snutig dam i receptionen,briefingsession med befattningshavare av typ A. Typ A tar emot iett brunmurrigt besöksrum, vars tjocka väggar och grovyxadeeuroekdörr behagligt utestänger mygelhundarnas provocerandeläten. Typen ler brett, eftersom ämnet är väl känt:möjligheterna för Hela Projektets avblivande i skenet av densenaste tidens valutaskepticism.-Jag ser inga problem alls, inleder A konversationen medAffärsvärldens utsände.

-Var finns svagheterna med konstruktionen i den nuvarandesituationen? kontrar Valör, väl van vid politiker ochnäringslivsnjutare, vars problemcentrum i hjärnan lider avallvarliga blockeringar.-Allt hänger på sysselsättningen. Utan sysselsättning, ingenframtid vilket framgår av Dublinförklaringen, Essen–intentionerna och Dingtunadebatten: Sysselsättningen ärfortfarande den viktigaste uppgiften för medlemsstaterna ochunionen och dess största utmaning. Det konstaterades av ossredan i december.

(Mannen talar med den byråkratiska brytning som tydligast kännsigen på ett ozondoftande raspande i luften varje gångkonversationen, om den uttryckts i skrift, skulle ha tarvat ettcitattecken.)-Vad görs då, konkret, åt sysselsättningen?-Vi har godkänt en rapport från Europeiska Rådet ochkommissionen där även Chiracs memorandum finns beaktat. Vi villskapa en arbetsmarknad som är öppnare för sysselsättning genomen ökad mottaglighet hos individer och företag för ekonomiskförändring. Dessutom vill vi att skattesystem och socialaskyddssystem skall göras mer sysselsättningsvänliga.-Hur går sådant till? Typ A ler igenkännande åt frågan.-Vi vill att de som är arbetslösa skall få stimulans att taarbeten.

-Har dom inte det? Typ A ler överseende åt följdfrågan.-Vidare vill vi främja den lokala utvecklingen (för individer ärju utvecklingen per definition alltid lokal) genom etterkännande av möjligheten att främja tillväxten avsysselsättningen. Kraften i detta uttalande kan knappastöverskattas.-Jag förstår inte riktigt?-Vi vill också genomföra ett säkrande av landsbygdsområdenasframtid genom mobilisering av landsbygdens ekonomi i dess helhet.-Näbb för näbb, klöv för klöv och inga dolda kadavertippar? TypA ler inte alls åt den oförsynta följdfrågan.-Detta är allvar, min herre. Jag citerar ordförandeskapetsslutsatser av Dublinmötet. För att sätta kraft bakom även dessaord, avser vi att främja ett utbyte av bästa praxis och bästaerfarenheter på detta område med en rapport om resultatet tillEuropeiska rådet i slutet av 1997. Och då skall vi minsann medbeslutsamhet och konsekvens åter se över genomförandet avstrategin.

-Det du säger är alltså att femton sidor med såna här enkeltuttalade, luftiga strategier är tillräckligt för att få ihop enunion av stater som är så stark att den till och med kan bära engemensam valuta? För mig låter det mer som en plan för attsäkerställa fortsatta låga skatter på Brysselinkomster och godarepresentationsmöjligheter.-Förtroende min vän. Attityd, som ungdomen säger, är allt. Detär därför vi nu arbetar på i syfte att lägga en större betoningpå unionens mänskliga dimension. Fransmännen är mycket förmänskliga dimensioner. Som jag sa i början av dennaprivatbriefing, ser jag inga problem med att genomföra helaprojektet.-Men hur kan man komma fram till den slutsatsen?-Det är det som är det bästa med Maastrichtavtalet.-Nämligen? -Man kan tolka det hur man vill.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.