Laddar

Börsgolvet: Katapultskola på Grand och spöfiske i rapporterna

Majsolen gassar i finanskvarteren och över drinkar på sköna terrasser diskuteras lojt Electrolux havererade incitamentsprogram, Elon Musks flirt med Avanza, och vilken yogakurs Creaspacs VD månne gått på.
Du har tillgång till denna artikel tack vare ditt Premium-konto
Börsgolvet: Katapultskola på Grand och spöfiske i rapporterna - Börsgolvet
Foooore! Foto: Tomas Oneborg / Fredrik Persson / SvD / TT

“Först Millicoms 800 miljoner som tack till VD för att han halverat aktievärdet. Sen har haverikommissionen för incitamentsprogram ett annat vrak att titta på i Electrolux. VD Jonas Samuelsson har sålt nästan alla aktier han tilldelats”, säger en telefonpratare i taxi – f’låt, limo – på väg från Dalarö till Grand Hotel.

“Med en lön på 13,3 miljoner tänker man att kassaflödet inte behöver toppas upp, men gud vet vad Jonte har för hobbys”, svarar polare Per på andra sidan luren.
“Det är katapultskolan. ‘Om du varken tror på bolaget eller din egen förmåga, tryck på röda knappen’. Ena syltryggar i styrelsen som låtit det fortgå. Inte kan Petra Hedengran vara lika vek i Investor“, säger limon och kliver ur vid Grand.

Personalen har inte helt återhämtat sig från att bära Ben&Jerry’s och champagne till Taylor Swift, så servicen är trött.

“Lika segt att få en drink här som att resa en ny fond. Förr svängde man ihop en deg på nio månader. Nu tog Apax tre år för nya storfonden och Triton verkar inte stänga alls”, säger en Grand Soleil-väntande riskkapitalist på terrassen.

“Lyckas inte bevisa några exits, så det blir väl continuation vehicle 3 istället”, säger en Langoustine avec aïoli och reser sig för att gå ut från ute och ta en cigg ute.

“Nån måste ju vara rebell. Har alltid sagt att PC är farligt. Nolato bytte sin indianlogga för några år sen och aktien är ner 22% sedan dess. Under motsvarande period innan var de upp 162%. Go woke, go broke“.

Ciggen snubblar på en datorväska som det står Nordnet på. Hon tittar på det förstörda tånagellacket, svär högt – “H2BS!” – och fräser åt väskägaren: 

“Surt att Elon Musk tackade Avanza och inte er på X, för att Teslas aktieägare får rösta på bolagsstämman.”

Nordnettaren är van att trippa upp folk och fortsätter oberörd:

“Aktien som Günther Mårder haussade i pinsamma Di-krönikan så att den steg 30%, minns du? Nu rasade den lika många procent på rapporten. Sveriges snålaste man släcker i Gosol.”

“Haha, men en annan rapport-grej”, säger en Gotlands IPA. “Vilken yogakurs gick John Hedberg innan han skrev VD-ordet? Liknar Creaspacs verksamhet vid spöfiske i en halvsideslång metafor. ‘Ju fler kast och ju längre tid draget är i vattnet…få hugg räcker inte…fisken måste uppfylla vissa storlekskriterier…vill undvika fula fiskar’.”

“Ja, är man grinig kunde man säga: mer fokus på förvärv och lämna fiskandet till snubbarna på Tinder”, säger Nordnet.

På kajen framför Grand står en Oscar P-investerare i kön till Vaxholmsbåten eftersom hans Windy 37 Shamal gick på Blocket förra veckan.
”En liten skuld är en tagg i hjärtat som skaver tills du betalat tillbaka. Men en stor skuld! Det är som att bli avsläppt i helikopter på en bergstopp och njuta av utsikten”, säger båtlös till sin son som köpt glass för en dramatiskt reducerad veckopeng.
“Är det därför Batljan och Trump är dina idoler, pappa?” Pojken tappar glassen, skriker “H2 Greed Steel!” men blir tillsagd av sin ansvarsfulle far att inte svära.

Tillbaka på Grand-terassen har en sliten polare Per hunnit upp till limon och öppnar, till sin elegante väns skräckblandade förtjusning, en medhavd Norrlands guld.

“Tror bredbandsoperatörerna konsoliderar nu. Infracom har köpt IT-drift och hosting och grejer de senaste åren. Och läser man deras Q1-rapport noga (han spänner ögonen i limon som aldrig läser nåt men ändå alltid tjänar sjukt mycket pengar) så ser man att de köpt SWAP-avtal för att få exponering mot en icke namngiven tillgång.”

Norrlands gör en konstpaus.

“Jag tror Infracom försöker köpa Bredband2. Infracoms husbank Danske har köpt aktier i dem under Q1 som matchar Infracoms SWAP-post. Ingen slump!”

”Hm. Infracom är för små för att köpa Bredband2. Då ser jag Tele2 som en mer logisk köpare…”, säger limon och börjar knappa på telefonen.

Han tittar upp när trumslag ekar över vattnet bortifrån Djurgården.

“Måste vara Johan som repar för 50-årsfesten, Torgeby alltså. Jag ska dit ikväll. Täcka Udden.”

Det blev visst en hejdundrande fest. Solen sken och alla var där, som de sa i journalfilmerna. Mats Zelmerlöv till och med, men även han lär ha hamnat i skuggan av SEB-VD:ns trumsolo.

Till sist: När Fleries notering blev officiell i veckan tänkte Golvets vänner nöjt “aha! Det visste jag redan. Läste ju för länge sen att det skulle bli omvänt förvärv genom Index Pharma.” Exactamente.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.