Rejäla lyft på Sydneybörsen

Asienbörserna utvecklades blandat efter helgen då bristen på detaljer i uttalanden, som i fredags kom gällande handelsförhandlingarna mellan USA och Kina, dämpade entusiasmen.

Bland de få detaljer som fanns var bland annat att avtalet suspenderar de planerade amerikanska tullar som skulle trätt i kraft under helgen, samt att USA accepterar att halvera den rådande tullsatsen till 7,5 procent.

“Det fanns uppenbart förväntningarom att tillbakarullningen skulle vara mer markant än bara 50 procent”, sade seniorekonom Ryan Felsman vid Commsec i Sydney, till Reuters.

I Tokyo tog investerarna beskeden relativt lugnt. Såväl Nikkei 225 som Topix var i stort sett oförändrade.

Aktierna på det kinesiska fastlandet utvecklades positivt: Shanghais kompositindex och CSI 300 var båda upp och Shenzhens kompositindex steg rejält, medan Hongkongs Hang Seng gick i motsatt riktning och tappade något.

Avvikande var Sydneys ledande index ASX 200, som steg hela 1,6 procent. Bidragande var, förutom detaljerna om handelsavtalet USA/Kina, även oväntat positiva konjunktursignaler från Kina.

Finansaktier gick starkast i Australien, medan några av de starkaste individuella uppgångar kom för teknikbolaget Nearmap och och gruvbolaget Saracen, som steg med 8,7 respektive 7,4 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här