Risk för bakslag
Och så var det uppåt igen och rejält denna vecka. Affärsvärldens generalindex ökade med 7,4 procent och börsen är på plus i år. Veckan startade med bättre siffror än väntat från USA. Inköpschefernas index för industrin (ISM) noterades till 35,6 i december – en uppgång från 32,9 månaden före. Inköpsindexet för tjänstesektorn överraskade också positivt. Men det var inte amerikansk statistik som fick börsen på gott humör, utan boksluten framför allt från den cykliska verkstadssektorn.
Rapporterna var överlag ingen rolig läsning. Men även om bolagen kom med klart sämre resultat än vad analytikerna förväntade sig steg aktierna då mycket elände redan ligger i kurserna. Trenden att minska utdelningen eller slopa den helt håller i sig. Beskeden togs emot väl av marknaden. Det är bättre om bolagen behåller pengarna i stället för att behöva be om mer kapital inom kort.
Lågkonjunkturen är här med full kraft. Atlas Copcos orderingång rasar kraftigt men utdelningen blir enligt plan. Electrolux kom med en svag rapport och förbereder sig för ett besvärligt 2009. Styrelsen slopar utdelningen helt. Sandviks kvartal var sämre än väntat – utdelningen sänks. Alfa Lavals resultat var också svagare men utdelningen är oförändrad. Veckans stora skräll var SAS som redovisar en förlust på drygt 6 miljarder kronor och ber ägarna om motsvarande belopp.
Mer kapital fylls på i banksystemet. Ett nytt stöd från regeringen på 50 miljarder kronor är ett försök att få igång kreditgivningen. Initiativet välkomnades av bland andra SEB, som tjuvstartade med att rapportera fjolårets resultat, vilket överträffande förväntningarna med råge. Samtidigt görs en nyemission på 15,5 miljarder kronor som är fullt garanterad. Trots slopad utdelning steg aktien med 16 procent under slutet av förra veckan. På torsdag är det Swedbanks tur att bekänna färg. Osäkerheten är total, förväntningarna på rörelseresultatet i fjärde kvartalet spänner mellan 0 och plus 4 miljarder kronor. Nordea och Handelsbanken redovisar sina siffror när denna tidning gått i tryck.
Förra veckan sänkte Bank of England räntan enligt förväntan med 0,5 procentenheter till 1 procent och ECB lämnade räntan oförändrad på 2 procent. I dag lämnar Riksbanken besked. Stalltipset är en sänkning på 50 punkter till 1,5 procent, vilket redan är diskonterat.
Inför Volvos rapport spekulerades det om riktigt dystra siffror och nyemission. Dystert, var ordet. Det blev en förlust och nettoorderingången för lastbilar hamnade nära noll. Men marknaden överrumplades av det starka kassaflödet och Volvo-aktien steg kraftigt. Men hur starkt är Volvo? När bolaget krymper sin verksamhet minskar rörelsekapitalet och då ökar kassaflödet kortsiktigt. När försäljningen uteblir och kunderna betalar sina fakturor sjunker bolagets kundfordringar och bolagets kassaflöde ökar. Men nästa kvartal, när antal kunder som ska betala minskar, minskar också kassaflödet. Styrelsen föreslår en kraftigt sänkt utdelning, men ändå en utdelning, vilket tar bort misstanken om nyemission. Volvo kan behöva sina pengar, men det gör storägaren Industrivärden också.
Veckan avslutades med amerikanska jobbsiffror där antalet sysselsatta minskade med nästan 600 000 under januari månad. Det var det sämsta utfallet sedan 1974, vilket fick aktiemarknaden att hoppas på draghjälp åt Barack Obamas stimulanspaket på drygt 800 miljarder dollar som förhoppningsvis godkändes i senaten i går, tisdag. Grus i stimulansmaskineriet är ett större hot mot den kortsiktiga börsutvecklingen än de svenska bokslutsrapporterna.
Denna vecka når rapportperioden sin kulmen, viktiga temperaturmätare för marknaden är, förutom bankerna, NCC, SSAB och ABB. Telia Sonera lär inte bjuda på någon större överraskning medan fredagens siffror från Boliden kan bli en riktig rysare.
Risken är att den spirande börsoptimismen kan få sig en ny knäck om det amerikanska stimulanspaketet drar ut på tiden. Vår bästa gissning är att OMXS30 inte orkar stiga över den psykologiskt viktiga 700-nivån vid första försöket. I dag befinner vi oss i ett “bearmarket-rally”. Den stora frågan bli hur länge det varar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.