Rör inte Sandvik – än

Sandviks optimistiske vd Lars Pettersson fick till sist sälla sig till dysterkvistarna. Både volymer och marginaler har rasat med skrämmande fart och värre blir det. Vänta

Med tanke på den svaga kronan hade kanske Sandvik önskat att en större andel av produktion låg i Sverige. Närmare 30 procent av tillverkningen sker ändå här, vilket hjälper Sandvik till ett bättre resultat. Under förra årets fjärde kvartal ökade resultatet med 700 miljoner kronor, tack vare valutaeffekter. Om Sandvik inte hade köpt nickel innan priserna sjönk hade vinstökningen varit ännu större.

Fjolåret blev inte så pjåkigt på intäktssidan för Sandvik. Men under det fjärde kvartalet bromsade orderingången in kraftigt, med nästan 20 procent. Samtliga affärsområden fick stryk. Sandviks största område, som tillverkar maskiner till gruv- och anläggningsindustrin (Mining and Construction) fick den största smällen på orderingången. Och här blir det nog ännu värre innan det blir bättre. Verksamheten inom verktyg (Tooling) kommer i gång först, då mindre verktyg efterfrågas tidigare än stora maskiner. Men nu ser det riktigt dystert ut: under fjärde kvartalet nästan halverades marginalerna inom affärsområdet, vilket är skrämmande. Köplusten för produkter inom fordonsindustrin föll dramatiskt och frågan är när fordonsindustrin hämtar sig. Positivt är att produkter inom den ocykliska kärnkraften gick mycket starkt (Materials Technology). Efterfrågan på andra produkter inom Sandvik, som de höghållfasta rören till olje- och gasindustrin, var fortsatt stabil. Men det låga oljepriset minskar troligen viljan att investera framöver.

Medicinteknik är ett område som Sandvik vill prioritera, men det är än så länge så pass litet att det inte räcker som motpol till den cykliska verksamheten. Och tanken var, innan bankporten slängdes igen för nya investeringar, att öka inom medicinteknik. Men förvärven får vänta då bolagets skuldbörda är tung. Nyligen gick Sandvik ut på egen hand och lånade upp drygt 6 miljarder kronor (femårig obligation) till en ränta på 6,8 procent. När banken säger nej finns det alltså andra vägar att gå, dock till en högre räntekostnad.

Nu måste Sandvik krympa verksamheten. Det har redan inletts med bland annat varsel för att anpassa produktionen efter en sämre marknad, och varslen i Sandviken är de största. Självfallet är det rätt grepp och det behöver göras ännu mer för att få rätsida på bolaget. Men det kostar att lägga ned. En tumregel är att om ett bolag vill spara ett antal kronor årligen kostar det lika mycket i engångskostnader det första året. Maskiner kostar inget att stänga av, kassaflödesmässigt, men att låta folk gå kostar.

Det som talar för Sandvik är den svaga kronan som är en bra stötdämpare när efterfrågan faller. Avtalet mellan IF Metall och Teknikföretagen om arbetstidsförkortning kan underlätta något för Sandvik. Problemet är att det blir svårare att undgå prispress på en vikande marknad, vilket i sin tur slår på vinsterna. Och lagda order har en tendens att få vingar, därför går det inte att lita på orderstockens storlek. Vi tror att efterfrågan fortsätter att falla och att det fjärde kvartalet vara bara början. Den svaga valutan kan inte kompensera både prispress och omstruktureringskostnader. Försäljningen minskar de närmaste två åren och de historiskt så höga vinstmarginalerna är ett minne blott.

Räknat på våra prognoser handlas aktien till 15 gånger årets vinst och 12 för 2010. Precis som inbromsningen i Sandvik blev senare än hos andra verkstadsbolag kommer uppgången att dröja längre. Det är bara vissa delar inom bolaget som kommer att följa med tidigt. Vi behåller vår avvaktande inställning till Sandvik och ser inget köpläge i aktien, utan väntar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF