RYSKA AKTIER: NORILSK NICKEL – Gigant med megaproblem

Norilsk Nickel är ett samhällskänsligt och politikberoendeföretag. Det har nyligen fått en ny ledning med ambitioner attrationalisera.

Norilsk Nickel kontrollerar en tredjedel av världensnickelreserver. Det är ett av världens största metall- ochgruvföretag, och ett strategiskt viktigt företag för Ryssland.1995 fick storbanken Uneximbank överta statens ägaransvar ibolaget i utbyte mot ett lån till staten på 170 miljoner dollar.Staten ägde då 38 procent av aktierna och kontrollerade 51procent av rösterna. När staten inte betalt tillbaka lånet föreen bestämd tidpunkt under 1996, fick banken rätt att säljaaktierna på marknaden till en strategisk investerare och delavinsten med staten.

Det var alltså fråga om en spottstyver för kontrollmakten överett av Rysslands största företag, som banken lyckades kapa åtsig inom ramen för det hårt kritiserade aktier-mot-lån–programmet.

Idag tycker dock många att Uneximbank faktiskt gjort en vissnytta som storägare i bolaget. Man har tillsatt en ny, meramarknadsinriktad och aktieägarvänlig VD, och även några nyastyrelsemedlemmar (den gamla ledningen mjölkade bolaget påpengar, men lyckades hålla sig kvar tack vare sina politiskakontakter). Man har förbättrat den finansiella kontrollen ochidentifierat områden att rationalisera. Slutligen har man kastatut Norilsks tidigare handelsorganisation, och låtit bankens egen- Interros – ta över all försäljning av metallerna. På det visethar Norilsk Nickel blivit en viktig del i den finansiella–industriella grupp (FIG) som byggts upp kring Uneximbank.

STORT ELÄNDENorilsk Nickel har jättelika problem. Produktionen har fallitmed 20-30 procent sedan 1989. Betalnings- och likviditetskriseni hela samhället har slagit hårt mot företaget, som svarat medatt begära förskottsbetalning.

Kapitalbehovet är förstås enormt. Norilsk Nickel har fleraanläggningar som behöver moderniseras, inte minst för att minskade extremt stora miljöproblemen.

De vinster som rapporteras är också enorma, men i själva verketgår företaget med förlust. Skillnaden beror på det ryska sättetatt redovisa; det tar exempelvis ingen hänsyn till de omfattandesociala utgifter som ryska företag har med sig från Sovjettiden.Från 1998 väntas den nya ledningen ha rensat i kostnadsmassan.

Av totalt 130.000 anställda arbetar 80.000 utanför den renaproduktionen, enligt ledningen. Av dessa har 35.000 ingaverkliga arbetsuppgifter. Att göra sig av med dem är dock intelätt; de flesta finns i staden Norilsk, som är lika beroende avföretaget som namngemenskapen antyder. Staden ligger så långtnorrut att tjälen aldrig går ur jorden och utan gruvan ochsmältverket hade där inte funnits någonting. I företagetssociala ansvar ingår bland annat att betala transport ochlagring av olja och livsmedel från södra Ryssland till Norilskunder den korta tid om sommaren då floden dit är isfri. Dettabinder mycket kapital (uppskattat till 685 miljoner dollar 1996)och företaget försöker nu gradvis befria sig från denna socialabörda.

Norilsk Nickel har samlat på sig enorma skulder, en del av demtill staten i obetalda skatter. Regeringen har hotat med ennyemission för att få in medel till skulderna. Blir den av,betyder det utspädning av aktiekapitalet.

På Moskvabörsen handlas aktien i skrivande stund till 5.4 USD.Det är lågt jämfört med de två kanadensiska konkurrenterna Incooch Falconbridge. Förväntan om stigande metallpriser, ettannonserat ADR-program, den nya ledningen ochrekonstruktionsplanerna är några faktorer som talar för bättreresultat framöver. Men innan det har hänt är Norilsk en klarspekulationsaktie. Det negativa scenariot är ju att bolagetmåste försättas i konkurs.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.