Laddar

Ålandsbanken tror på New Wave: ”Craft-skorna kan gå långt”

New Waves dotterbolag Crafts satsning på skor har god potential att kraftigt bidra till att sportmärket når sin ambition om att dubbla försäljningen till 2027. Det skriver Ålandsbanken, som har en positiv syn på aktien som stiger över 4%.
Ålandsbanken tror på New Wave: ”Craft-skorna kan gå långt” - torsten craft
Torsten Jansson, grundare och huvudägare av New Wave Group. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

New Wave, med grundaren Torsten Jansson i spetsen, köpte Craft för 1 krona år 1996. Det var bolagets första kliv in i sportsegmentet. 28 år senare är dotterbolaget Craft en väldigt betydelsefull del av New Wave-koncernen och inkluderas i affärsområdet Sport & Fritid. Under fjolåret stod segmentet för drygt en tredjedel av koncernens omsättning.

Craft har som ambition att fördubbla försäljningen till cirka 400 MEUR till 2027.

Ålandsbanken ser god potential för att Crafts satsning på löparskor och skor för inomhussport kommer att göra så att sportklädesmärket når sitt mål, enligt ett morgonbrev.

Sedan satsningen på skor såg dagens ljus för drygt sex år sedan har Craft lyckats bygga upp ett sortiment med ett tjugotal modeller. Sortimentet kommer med tiden att göras djupare och breddas med nya kategorier, påpekar Ålandsbanken.

Craft har som ambition att sälja omkring 1 miljoner par skor 2027, vilket enligt Ålandsbankens beräkningar skulle motsvara en försäljning på 750 Mkr. Det är 20% av försäljningsmålet.

“Ett par löparskor har förvisso en bruttomarginal under genomsnittet för Crafts produkter, men med ett relativt högt snittpris blir täckningsbidraget högt och ger positiv inverkan på rörelseresultatet”, skriver banken i en kommentar med rubriken “Skorna kan gå långt”.

Analytikernas förväntningar på New Waves omsättning år 2027 innebär en tillväxt med 24% från helåret 2023. Förutsatt att de stora bolagen inom affärsbenet Sport & Fritid – i form av Craft, Cutter & Buck och Tenson – når sina försäljningsmål för 2027 ter sig förväntningarna på övriga rörelsesegement mycket låga, enligt Ålandsbanken.

“Vi står fast vid vår bedömning att tillväxt- och vinstförväntningarna på New Wave är alltför försiktiga och ser en betydande potential för upprevideringar under prognosperioden.”

New Wave handlas till ett P/E-tal om 11,7 gånger det förväntade resultatet 2025. Ålandsbanken anser att det är attraktivt och har fortsatt en positiv syn på aktien.

Under torsdagseftermiddagen kostade en aktie i profilklädesbolaget närmare 117 kr. Det motsvarar en uppgång om drygt 4%.

Här hittar du de senaste köpråden för svenska aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.