SAS backar efter trafiksiffror

Stockholmsbörsen hade på fredagen en lugnare utveckling på indexnivå än de senaste dagarna och rörde sig i ett ganska litet spann runt nollstrecket under förmiddagen. Blickarna riktas mot eftermiddagens jobbsiffror från USA.

Runt klockan 13 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index gått upp 0,2 procent till nivån 1.601. Aktier för 6,3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Boliden toppade storbolagsindex med plus 1,9 procent. Gruv- och smältverksbolaget har fått höjda rekommendationer av Morgan Stanley och Deutsche Bank de senaste dagarna, till övervikt respektive köpråd.

Bland OMXS30-bolagen steg också Securitas, Assa Abloy och H&M drygt 1 procent. Danske Bank Markets har höjt riktkursen för klädjätten till 220 kronor från 185 kronor och upprepat sin köprekommendation.

Lundin Mining avancerade 1,9 procent. Gruvbolagets Minings reservuppdatering, som offentliggjordes natten mot fredagen, var ungefär som väntat, eller möjligen något bättre, anser ett antal analytiker vars kommentarer Nyhetsbyrån Direkt tagit del av. Större delen av reservökningen gäller koppar, sedan bolaget förvärvat koppar- och guldgruvan Chapada i Brasilien under året.

SAS-aktien var i stället ned nära 2 procent. Månadssiffror visade att flygkoncernens reguljära passagerartrafik, RPK, minskade med 0,8 procent i augusti 2019 från samma månad i fjol. Jämfört med samma period föregående år var efterfrågan starkare på inrikes och intraskandinaviska linjer, men lägre på de interkontinentala linjerna.

Ratos hamnade högt på vinnarlistan, B-aktien steg över 10 procent. Dotterbolaget Diab har tecknat ett femårigt leveransavtal för kärnmaterial med danska Vestas, ett kontrakt som väntas ge en nettoomsättning på 200-250 miljoner euro under kontraktstiden.

Även teknikkonsultföretaget Rejlers sköt i höjden, aktien ökade 19 procent till 98:80. Handelsbanken tror att Rejlers nya ledningsgrupp kan lösa bolagets problem och att den nya strategin ska kunna leda till en rejäl vinsttillväxt för teknikkonsulten. Det framgår av en analys, där banken återupptar bevakningen av Rejlers med köpråd och riktkursen 184 kronor.

Loomis var upp 3 procent. Det amerikanska säkerhets- och kontanthanteringsbolaget Brinks överväger att lägga ett bud på den danskbrittiska säkerhetskoncernen G4S kontanthanteringsverksamhet, sektorkollega till Loomis.

På Oslobörsen sjönk Telenor 3,5 procent efter beskedet efter att den norska teleoperatören och Malaysias största teleoperatör Axiata lagt ner diskussionerna om en fusion.

NGM-noterade fintechbolaget Quickbit överväger att stämma Affärsvärlden efter tidningens artikel tidigare i veckan. Aktien, som rasade då Affärsvärlden tagit upp frågetecken i bolaget, var upp 10 procent vid lunchtid på fredagen.

Ericsson ökade 0,6 procent. Vd Börje Ekholm har i ett internt brev till anställda klargjort att medieuppgifter om att han snart ska lämna telekomjätten inte stämmer, skrev Reuters på torsdagskvällen. Uppgifter i media gjorde i förra veckan gällande att Börje Ekholm kan komma att lämna sin post inom sex månader och att Saabs avgående vd Håkan Buskhe ska ta över.

Deflamo ska byta namn till SIG Invest och ägna sig åt utveckling av bostäder kombinerat med förvaltning efter ett omvänt förvärv av SIG Invest. Handeln i aktien, som handelsstoppades på torsdagseftermiddagen, kom i gång igen på fredagen och aktien hade stigit 83 procent till 48 öre vid lunchtid.

Det israeliska vågkraftsföretaget Eco Wave Power, som listades på First North i juli, hade enligt DI en uppgift i prospektet som kan ha gett investerare en alltför positiv bild av möjliga intäkter. Det kan öppna för stämningar mot styrelse och vd från de som förlorat pengar på aktien, skriver tidningen. Aktien sjönk 24 procent.

Eftermiddagens arbetsmarknadssiffror från USA kommer klockan 14.30. Senare, klockan 18.30, håller Fed-chefen Jerome Powell tal om ekonomiska utsikter och penningpolitik. Fed-chefen har här ett gyllene tillfälle att guida marknaden inför FOMC-mötet den 18-19 september.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.