Förvaltare: Potentialen är störst i New Wave – jag skulle blanka SAS och byggjätten

Det finns köplägen både i både den dissade fastighetssektorn och upphissade försvarssektorn, enligt Swedbank Robur-förvaltaren Henrietta Theorell. Allra störst potential ser hon dock i Torsten Janssons New Wave. ”Det knakar och brakar från kvartal till kvartal”, säger Theorell.
För Afv pekar hon också ut:
✓ Bolagen hon hade blankat: "Skakigt positionerade"
✓ Förklaringen till att hon sålt i Saab
✓ Budkandidaterna i portföljen
Förvaltare: Potentialen är störst i New Wave – jag skulle blanka SAS och byggjätten - theorell
Henrietta Theorell är förvaltare på Swedbank Robur. Pressfoto.

Det har varit en framgångsrik första halvlek för Swedbank Roburs småbolagsförvaltare Henrietta Theorell. Hennes fond är upp 13% medan börsen är upp 10%.

“Hittills i år har vi haft en otroligt stark börs. Det är dock illa att vinstförväntningarna bara stigit marginellt”, säger hon och påpekar att aktier därför ser dyrare ut.

Däremot gör det nödvändigtvis inte förvaltaren skeptisk till en fortsatt stark börs.

“Värderingsmässigt ser det inte särskilt attraktivt ut och vi närmar oss de säsongsmässigt svagare sommarmånaderna. Det är lätt att bli negativ, men flera gånger tidigare har vi sett bull markets hålla i sig längre än den nuvarande gjort”, resonerar hon.

Med över 30 års erfarenhet har Henrietta Theorell lyckats göra en mängd både bra och dåliga affärer. Den värsta investeringen var i den amerikanska läkemedelsbjässen Merck, på den tiden hon förvaltade SEB:s läkemedelsfond vid millennieskiftet.

“Den affären förlorade jag otroligt mycket pengar på. Läxan är förstås att inte gå för hårt på ett enskilt bet.”

Hennes bästa affär skedde under samma period.

“Jag ägde Vitrolife redan innan börsnoteringen. Det blev en tiodubblare. Att sitta och ruva på icke-likvida papper kan ibland vara bra.”

Numera ser förvaltaren till att ha en bred portfölj och att inte ha för mycket investerat i ett och samma bolag.

“Nu har jag skött småbolagsfonden i fem år så det känns som min fond och min performance. Allt som har gått snett eller bra är numera mitt ansvar”, säger hon.

Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige

Förvaltat kapital: 30,7 mdr kr
Avkastning 1 år: +11,9%
3 år:
-4,4%
5 år: +
78,7%
Källa: Avanza

Fondens tio största innehav

Bolag % av fonden
AAK 5,1
Lagercrantz 4,6
Mycronic 4,0
Munters 3,7
Nordnet 3,6
Wihlborgs 3,5
Sweco 3,3
Hexpol 3,1
Addtech 3,1
Sdiptech 3,0
Källa: Holdings

 

Henrietta Theorell har för vana att övervikta industribolag. Inte för att hon “alltid tror på en konjunkturåterhämtning” utan för att det finns “väldigt många bra bolag” inom området. Hon exemplifierar med Saab, Addtech och Munters som de största bidragsgivarna till fondens avkastning i år.

“Skördetid i flera år”

I kursraketen Saab har förvaltaren halverat positionen då innehavet annars hade vuxit sig oproportionerligt stort i fonden, och aktien klassas heller inte längre som småbolag. De senaste årens starka kursutvecklingen gör att försvarsbolaget nu har ett marknadsvärde på 130 mdr kr.

“Det finns alltså inga fundamentala anledningar bakom. Marknadens vy på Saab är väldigt splittrad, vissa tycker aktien är dyr och vissa att den är billig”, säger hon och fortsätter:

“Aktien har nog mer att ge. Allt som har med försvarsindustrin att göra kommer ha skördetid i flera år.”

SAABS STÖRSTA UTMANING

Försvarsbolagets största utmaning är att kunna leverera på sina beställningar i tid, menar Theorell.

“Allt som tillverkas får de sålt direkt, det gäller hela sektorn. Det är en ren kapacitetsfråga. Saab rampar upp på alla håll och kanter men det är inte helt lätt.”

Robur-förvaltaren har också köpt i cybersäkerhetsbolaget Yubico. Positionen togs i början av året och har vartefter fyllts på. Aktien är upp 87% i år.

“Samhället har enorma problem med it-säkerhet numera och här har man ett bolag som kompletterar snarare än konkurrerar. Tvåfaktorsautentisering städar bort många av problemen. De är världsledande inom sin nisch och adresserar en global marknad.”

Ett särskilt styrketecken är att insynsägarna inte valt att sälja aktier i Yubico efter att lock-up-avtalen löpt ut, menar förvaltaren.

“Många trodde att en placing skulle komma men det gjorde den aldrig. Uppenbarligen vill de som äger aktier sitta kvar.”

“Vyn på Saab är splittrad”, säger Henrietta Theorell. Pressfoto.

Favoriterna i fastighetssektorn

Robur-förvaltaren ser mindre positivt på fastighetssektorn som laggat efter i år. Det finns flera anledningar till det.

“Nu saneras balansräkningarna och det leder till att mindre investeringar görs. Dessutom har fastighetsbolagen fått en ny lagstiftning att anpassa sig efter.”

Lagstiftningen omfattar fastigheters energiklassning, ett mått på hur energieffektiv en fastighet är. Det leder till att vissa bolag behöver tvångsrenovera diverse bestånd.

“Det här suger förstås upp en massa kassaflöde.”

Huruvida fastighetsbolagen kommer kunna kapitalisera på renoveringarna framöver är oklart, enligt förvaltaren, som bedömer att det till stor del snarare handlar om rent underhåll.

En handfull pjäser inom sektorn ser dock intressanta ut. Catena, som tillhandahåller “välrenoverade logistikfastigheter”, är en av dessa. Efterfrågan på bolagets lokaler är hög, skulden är låg och bolaget väntas växa ordentligt framöver, enligt förvaltaren.

“Catena och Wilhborgs är mina top picks. De ser intressantast ut.”

STÖRST POTENTIAL I TORSTEN JANSSONS BOLAG

Vilket innehav i portföljen ser du har störst potentiell uppsida på kortare sikt?

New Wave. Värderingen är låg. Över tid har bolaget skapat enorma värden men det knakar och brakar från kvartal till kvartal.”

Profilklädesbolaget med Torsten Jansson i spetsen skruvade upp sitt marginalmål i februari. Kort därefter kablade bolaget ut sin delårsrapport för det första kvartalet som var åt det svagare hållet. Det fick aktien på fall.

Torsten Jansson
New Waves grundare och VD, Torsten Jansson. Foto: Suvad Mrkonjic / Bildbyrån

Det svåra med New Wave är att det binder mycket kapital med sina stora lager, enligt Theorell. Men det är också det som är Torsten Janssons styrka, menar hon.

“Säg att ett fotbollslag med orangea färger vinner någon viktig cup, ja, då sitter Torsten på ett stort lager med orangea tröjor redo att levereras. Han har väldigt god känsla för detaljerna.”

Ökad budtemperatur

Budtemperaturen har skruvats upp med över tio bud bara i år på hemmaplan. Senast ut var japanska Asahi Kasei som friade till läkemedelsbolaget Calliditas.

“Bud kommer på bolag som av någon anledning inte passar på börsen eller som är orimligt billiga”, säger hon och exemplifierar med vindkraftsbolaget OX2.

“Det är glest mellan projektleveranser och det krävs mycket kapital för att finansiera verksamheten. Bolaget passar nog bättre utanför börsen.”

Henrietta Theorell ser fler potentiella bud på horisonten. Hon har ett par kandidater i fonden.

Bonesupport skulle kunna vara en god uppköpskandidat. Rimligen Johnson & Johnson skulle kunna vara en intressent”, säger hon och pekar även ut Yubico.

Blankningskandidater

Småbolagsfonden har inget blankningsmandat, men på frågan om vilka bolag Henrietta Theorell hade kortat om så var fallet svarar hon:

SAS är ju en klassiker. Det är en lätt kandidat att lägga fram. Peab också – högt belånade och skakigt positionerade givet situationen med den svaga bostadsmarknaden.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Spotlight Stock Market
Annons från NorthTracker