SEC ska utreda Luckin Coffees bokföringsskandal

USA:s finansinspektionen SEC ska utreda kinesiska Luckin Coffee gällande bokföringsskandalen, rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor.
SEC ska utreda Luckin Coffees bokföringsskandal - luckin-coffee-900
Foto: Top Photo/Sipa USA/TT

Det var den 2 april som bolaget meddelade att försäljningssiffror blåsts upp av anställda, inklusive den operativa chefen. Totalt handlade det om 2,2 miljarder yuan, motsvarande 3,1 miljarder kronor, i uppblåst försäljning för förra årets andra till fjärde kvartal.

I samband med beskedet sade Luckin Coffee att det skulle inleda en intern utredning som leds av advokatfirman Kirkland & Ellis.

Nu väljer även SEC att ta en närmare titt men hur bra den utredningen blir hänger på hur mycket information som kinesiska regulatorer delar med sig, skriver WSJ. China Securities Regulatory Commission har sagt att de har varit i kontakt med SEC över Luckin Coffees säljfusk.

Luckin Coffee, som lanserades 2018, expanderade aggressivt med målet att gå om Starbucks i antal butiker i Kina. Förra året tog bolaget klivet in på Nasdaq-börsen. Uppgifterna om de falska försäljningssiffrorna gjorde att aktien rasade 80 procent samma dag. Fem dagar senare valde Nasdaq att införa handelsstopp. Då hade Luckin totalt backat 91 procent från årets toppen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets