Sinch
Sinch rusar 25% efter rapport – men VD:n inte helt nöjd
"Jag vill så gärna se att vi börjar röra oss mot målet", säger hon om bolagets tillväxt på 2 % under det andra kvartalet, långt ifrån målet om att nå 7–9 % till 2027.

Efter flera år med svag tillväxt har Sinch fått en rejäl skjuts i år. Under tisdagsmorgonen rapporterade bolaget sitt andra kvartal, som visar på en organisk tillväxt på 8% jämfört med samma period förra året.
Kommunikationsbolaget överraskade på flera punkter och slog analytikernas estimat både vad gäller det justerade ebidta-resultatet och bruttoresultatet.
Aktien rusade under dagen och var vid börsstängning upp 25%. Därmed har kursen stigit totalt 71% i år, vilket är en stor förbättring från den negativa utvecklingen på -45%, som aktien såg under 2024.
Tillväxten: “Något vi behöver förbättra”
Om Sinchs produkt
Sinch erbjuder en mjukvara till företag som gör det möjligt att skicka ut stora mängder automatiserade meddelanden till kunder. Det kan till exempel handla om restaurangbokningar eller utskick av nyhetsbrev.
Nettoomsättningen landade på 6 616 Mkr, vilket är omkring 100 Mkr lägre än analytikernas förväntningar, enligt Infronts sammanställning. Samtidigt motsvarar det 2% ökning från fjolåret, men VD Laurinda Pang är inte nöjd – bolagets uttalade mål är en nettotillväxt om 7 till 9% i slutet av 2027.
“Jag vill så gärna se att vi börjar röra oss mot målet”, säger hon till Afv.
“Medan 2% är bra, och bygger på en mix med väldigt fin tillväxt inom vissa delar som appverksamhet, så är det något vi behöver förbättra. Helt klart.”
Sinch verksamhet är kortfattat indelat i kategorierna SMS, mejl, telefonsamtal, samt olika typer av appar för meddelanden. Av dessa är appar den mest lönsamma kategorin, medan SMS tyngs av operatörsavgifter.
CFO: “Inte mycket att göra åt valutaeffekterna”
Enligt Infronts analytikerkonsensus förväntades Sinch justerade ebitda-resultat komma in på 808 Mkr. I stället uppgick det till 869 Mkr.
Men både det justerade ebidta-resultatet och nettoomsättningen påverkades negativt med -8% på grund av valutaeffekter.
“Helt ärligt finns det inte mycket att göra åt valutaeffekterna”, säger Sinch CFO Jonas Dahlberg till Afv och påpekar att Sinch har en närvaro i över 60 länder.
“Vi har så mycket verksamhet i andra valutor ,så det handlar mest om hur det senare bokförs i svenska kronor. Egentligen är det inget att oroa sig för. Hade vi redovisat i amerikanska dollar hade siffrorna sett annorlunda ut, men vi hade ändå tjänat samma pengar.”
VD:n äger inga aktier: “En svensk trend”
Största ägare i Sinch är investmentbolaget Neqst D2, som kontrollerar 18% av aktierna, och ägs bland annat av Sinch styrelseordförande Erik Fröberg.
Näst största ägare är Fjärde AP–fonden, följd av Swedbank Robur Fonder och Alecta Tjänstepension.
Men ingenstans på ägarlistan syns VD till.
“Jag förstår att det i Sverige ofta ses som ett tecken på engagemang när VD:n äger aktier i sitt bolag. Kulturen i USA är lite annorlunda, det är inte lika viktigt här”, säger Laurinda Pang, som i nuläget befinner sig på andra sidan Atlanten, där hon är född och uppvuxen.
“Men jag är djupt investerad i den här verksamheten. Med det sagt så utvärderar jag alltid rätt tillfälle när det gäller mina personliga investeringsbeslut, och det gäller även i det här fallet.”
Makroekonomiska hot: “Sett ett ryckigt beteende”
I sitt VD-ord skriver Laurinda Pang att Sinch är medvetet om det osäkra makroekonomiska läget och de därför förblir försiktiga när det gäller kortsiktiga förväntningar på den egna verksamheten.
“Vi har sett ett ryckigt beteende i USA, kopplat till tullar och liknande. Tullarna påverkar inte Sinch, men det oroar oss att makroekonomisk osäkerhet kan få våra kunder att agera annorlunda”, säger VD:n.
“Företagskunderna vill kanske inte satsa på tillväxt och skickar därför färre marknadsföringsmeddelanden. Sådant kan påverka oss. Vi har sett det tidigare under pandemin och när Ryssland invaderade Ukraina. Folk stannade upp, tog en paus och utvärderade.”
Förvärv är “definitivt” en del av strategin
Bland Sinch konkurrenter finns jättar som techjätten Metas appar Messenger och Whatsapp. Laurinda Pang är dock övertygad om att Sinch har den bästa lösningen på marknaden, och nämner även hur deras produkt är kompatibel med Whatsapp – appen behöver inte vara ett hot.
Ser du möjlighet till förvärv?
“Ja, förvärv är definitivt en del av vår strategi på längre sikt. Just nu är vi väldigt fokuserade på att leverera värde och ta tillvara på de förvärv vi redan har gjort”, svarar VD:n.
Bland de senaste årens förvärv finns den molnbaserade mejlplattformen Pathwire.
“Det finns möjlighet till ytterligare konsolidering. Men vi har väldigt strikta krav på oss själva när det gäller effekten på vår lönsamhet i de förvärv vi eventuellt gör.”
Avslutningsvis säger hon att fokus just nu ligger på att ge avkastning till aktieägarna, bland annat via det återköpsprogram som aviserades under måndagen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.