Slå ihop kök och badrum
En kraftigt fallande byggmarknad sätter finansiell press på de nordiska köks- och badrumstillverkarna. Badrumstillverkaren Svedbergs ligger inte alls risigt till finansiellt, tvärtom. Men frågan är vem som ska ta över efter 77-årige storägaren Sune Svedberg, som äger drygt hälften av rösterna, när han en dag väljer att kliva åt sidan. Är successionen säkrad med dottern Anna i styrelsen eller inte? Att kökstillverkaren Nobias tidigare koncernchef, Fredrik Cappelen, klev upp ett snäpp i år till ordförandeposten i styrelsen väcker vissa funderingar. Ska det inte bara handla om badrum framöver utan även om kök?
Historien om Svedbergs började med att Holger Svedberg startade ett bleckslageri i Dalstorp, Västergötland redan 1920. Då bestod produktionen av kärl för mjölkhantering, så det var först efter att sönerna Stig och Sune Svedberg tog över verksamheten under 1960-talet som tillverkning av badrumsskåp inleddes. Under sjuttiotalet utökades sortimentet med fler badrumsmöbler för att tio år senare omfatta”det hela badrummet”.
Det har gått bra för Svedbergs under åren och gör det fortfarande. Men det svaga bostadsbyggandet minskar efterfrågan på kök och badrum. JM:s påbörjade bostadsprojekt har fallit med 50 procent under det första halvåret, så förmånen att sälja direkt till byggbolag som JM och NCC hjälper inte Svedbergs för tillfället. Men det är en bra säljkanal när det väl vänder. Efterfrågan på badrum och kök följer även intresset för design och inredning. Viljan att riva ut det slitna badrummet och köpa nytt tycks fortsätta. Den låga räntan och regeringens beslut om Rot-avdrag ger extra skjuts på efterfrågan inom renoveringssegmentet.
Svensken har än så länge inte anammat den kontinentala livsstilen med lika många badrum som familjemedlemmar. Men trenden var på väg emot större badrum innan lågkonjunkturen satte stopp för det. Det lär dröja innan exklusiva badrum blir i ropet igen. Svedbergs hoppas i stället på renoveringarna av fastigheterna i det så kallade miljonprogrammet och satsar därmed på mindre badrum i det nya försäljningskonceptet “Pocket”.
Att kränga badrum har länge varit en kassako som gett högre marginaler än inom kök. Svedbergs, som bara säljer badrum, har under de senaste fem åren levererat rörelsemarginaler på omkring 20 procent. Men nu är det andra tider och det är inte bara på grund av fallande efterfrågan. Vissa köksaktörer har länge haft badrumsortiment mer eller mindre vilande hos sig som de plockade fram under den senaste byggboomen.
Många av Svedbergs svenska konkurrenter, exempelvis Vedum, Ballingslöv och Kvänum, erbjuder sina kunder både badrums- och köksinredningar. Fördelarna med det är att kunden kan gå till en butik och beställa kök och badrum samtidigt. Det förenklar även för byggbolagen att ha avtal med en leverantör i stället för med flera. Förutom att konkurrensen inom badrum har ökat säljs enorma volymer av mycket prisvärda badrumskommoder från bland annat Kina i byggvaruhusen. Merparten av Svedbergs produktion sker i Sverige och 70 procent av försäljningen sker även här.
Svedberg är börsens enda renodlade badrumsbolag och i det betydligt större börsbolaget Nobia finns nästan bara köksinredningar. Om framgångsreceptet är att kunna erbjuda både kök och badrum skulle en sammanslagning gynna dem båda. Nobias varumärken återfinns i alla prissegment, så Svedbergs skulle passa bra in i deras varumärkesportfölj.
Nu verkar Nobia inte ha några ambitioner att öka inom badrum då de i slutet av 2007 sålde delar av badverksamheten i England. Det finns en del stordriftsfördelar att hämta med att samordna produktionen av grundstommarna till både kök och badrum. Men branschexperter hävdar att det skiljer sig så mycket i form av materialval och mått att det snarare är i distributionen stordriftsfördelarna finns.
Svedbergs kommer att klara sig bra på egen hand, men får ändå räkna med lägre marginaler framöver då konkurrensen ökat. Men den stora frågan kvarstår om vem som tar över efter Sune Svedberg. Nobia kämpar med låga marginaler och ett köp av Svedbergs skulle fresta på. Men Nobia kan i stället välja att betala med aktier vilket i praktiken skulle fungera som en riktad nyemission. Aktierna handlas till nästan samma nivå, omkring 40 kronor. Om värderingen är korrekt kanske ett bud på 1,5 Nobia-aktie för en aktie i Svedbergs skulle locka.
Nobias storägare Säki, Öresund och Capman kanske vill hoppa på trenden att ha både kök och badrum i sortimentet och då är Svedbergs en bra början. Familjen Svedberg har ju fördelen att kunna stämma av med sin ordförande om ifall en sammanslagning med Nobia är rätt väg för Svedbergs.
Ägare
svedbergs?
Procentandel Kapital Röster
Svedberg Sune 31,2 55,3
If Skadeförsäkring AB 10,8 7,0
Ernströmgruppen AB 8,0 5,2
Lannebo fonder 5,8 3,8
SEB fonder 4,5 2,9
Skandia fonder 3,1 2,0
Swedbank Robur fonder 2,1 1,4
Ferraria AB 1,0 0,6
Sandström Ida 1,0 0,6
Danica Pension Fondförs AB 0,8 0,5
nobia?
Procentandel Kapital Röster
Säki AB 10,5 11
Swedbank Robur fonder 9,2 9,7
If Skadeförsäkring AB 8,3 8,8
Öresund Investment AB 8,1 8,5
Capman Oyj 7,3 7,7
Columbia fonder 3,5 3,6
Lannebo fonder 3,1 3,3
Didner & Gerge fonder 2,2 2,3
Skandia Liv 2,1 2,2
DnB/Carlson fonder 1,7 1,8
Källa: SIS Ägarservice.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.