Spelet om spelarna

Utländska spelbolag har hittat en kanal till de svenska spelarna: internet. Konkurrensen ställer både Svenska Spel och ATG inför nya utmaningar.

»Att spela ligger medfött i den mänskliga naturen«, hävdade den brittiske statsmannen och filosofen Edmund Burke 1780, och nog är svenskarna ett folk som gillar att spela. Förra året omsatte spelbranschen 32 miljarder kronor.

Entusiasmen inför trav, tips, skraplotter och bingolotto känner knappt några gränser. Faktum är att i genomsnitt lägger

svensken förmodligen ned mer på sitt spelande än på sin telefonräkning, runt 3.600 kronor per år och invånare, ung som gammal.Branschen står dock inför stora förändringar, trots att den i Sverige liksom i större delen av västvärlden är hårt reglerad. I likhet med andra branscher ändrar internet förutsättningarna samtidigt som nya möjligheter skapas. De miljardintäkter som varje år genereras både till statskassan och till olika sporter och folkrörelser, är plötsligt hotade på samma gång som internet erbjuder en fantastisk distributionskanal.

Utländska sajter baserade i spelparadis som Malta och Antigua i Västindien har dykt upp som svampar ur jorden de senaste två åren, och även om omfattningen fortfarande är relativt liten växer fenomenet mycket snabbt.

De båda svenska speljättarna, statsägda Svenska Spel och AB Trav och Galopp (ATG) – som ägs av Svenska travsportens centralförbund – erbjuder också spel via internet. Även deras onlinespel växer mycket snabbt, trots att båda två legat relativt lågt med att marknadsföra sina onlinespel, speciellt satt i relation till de hundratals miljoner företagen lägger ned på marknadsföring totalt varje år.

»Visst har det varit så att vi legat relativt lågt, men det skulle kunna vara dags att börja ändra på det nu«, säger Svenska Spels VD Meg Tivéus. »Konkurrensen från de här utländska sajterna börjar kännas.«

Utländsk konkurrens

Tivéus misstänker att en orsak till att Svenska Spels omsättning på olika sporter som stryktips och liknande minskar, är just konkurrensen från Maltabaserade spelsajter som Unibet och Expekt som riktar en stor del av sitt utbud mot svenskar. Även andra spelsajter som Antiguabaserade Intertops, världens äldsta och största spelsajt, och australiensiska Centrebet erbjuder möjlighet att slå vad om till exempel vissa svenska fotbollsmatcher.

Förbud mot marknadsföring

De utländska sajterna är inte illegala eftersom de inte är baserade i Sverige, men det finns ett strikt förbud mot att marknadsföra sig i Sverige. Det hålls efter av Lotteriinspektionen som vunnit ett antal rättegångar. Det har också fastslagits att det är förbjudet för svenska hemsidor att i kommersiellt syfte ha länkar till de utländska spelsajterna.

Receptet för att hålla konkurrensen från utlandet stången innehåller både egna kraftfulla satsningar på internet och internationellt samarbete. Både ATG och Svenska Spel ligger bra till internationellt i sina satsningar på internet som distributionskanal.

ATG var först ut med spel via internet i Sverige 1998 och i slutet av 1999 kom också Svenska Spel igång. Båda har ett tillfälligt tillstånd från regeringen att driva spel via internet, men knappt någon i branschen ser någon risk för att den nya lotterilagen inte skulle inlemma även internet och andra elektroniska medier i de nuvarande lotteritillstånden.

ATG är klart störst på internet i Sverige med en omsättning på 350 miljoner kronor förra året. I år räknar VD Bengt Jönsson med att omsätta runt en halv miljard via internet. Det skulle betyda knappt fem procent av omsättningen och innebära att ATG blir en av Sveriges största »e-handlare«.

Ökad service

Även om även ATG:s framgångar på internet tar omsättning från spelombuden, som framför allt utgörs av tobakshandlare, så hoppas Jönsson kunna hålla de viktiga ombuden på gott humör genom att erbjuda fler alternativa produkter, i stil med samarbetet med Biljettdirekt.

»Ett annat exempel på utökad service till ombuden är den nya ombudskanalen. Genom den får kunderna spelinformation och loppen i direktsändning hos ombuden, och det har blivit väldigt uppskattat«, säger Bengt Jönsson.

Just television och andra medier har kommit att leva nästan i symbios med spelmarknaden. De svenska TV-kanalerna sänder timtals med spelrelaterade program varje vecka. I tablåerna trängs allt från Lottodragningar till helgens travlopp och fotbollsmatcher. Den här trenden kommer definitivt att fortsätta, och ATG har till och med ett eget mediebolag, Kanal 75. Svenska Spel sysslar också med TV och har, likt ATG:s ombudskanal, sin Spelkanal som också går ut till spelombuden.

Att kanaler som TV4 och TV3 engagerar sig så hårt i spelprogram är inte konstigt eftersom uppskattningsvis 85 procent av svenska folket spelar åtminstone någon gång då och då.

Både Svenska Spel och ATG ser den nya interaktiva digital-TV:n som en kanal med mycket stor potential. Än så länge är digital-TV för outvecklat för att det ska vara kommersiellt intressant, men det är bara en tidsfråga innan det går att spela direkt ifrån vardagsrummet alldeles innan matchen startar. Idag sänder också ATG loppen i sitt nya spel Trio direkt via TV över internet, och det inte omöjligt att loppen för närvarande har Sveriges största publik för direktsänd TV över internet.

»Dagen rätt (travlopp) har idag många tusentals tittare över internet«, säger Eva B. Henriksson, chef för ATG:s affärsområde e-kund där internet ingår. Enligt en del obekräftade anekdoter så har intresset för att följa loppen via internet fått en del företags internetkopplingar att bryta ihop just vid lunchtid.

Nyckelprodukter

Framgångarna för spelande via internet – trots avsaknaden av marknadsföring av den aggressiva sort bankerna använde för att få över kunderna på internet – visar på produktens lämplighet för det nya mediet. Liksom finansiella tjänster förekommer ingen fysisk leverans över huvud taget, utan det handlar bara om att flytta pengar och information.Det här gör att även mobiltelefon blir ett intressant verktyg, och branschjättar som Ericsson har identifierat spelande och vadslagning som produkter som kan bli nyckeln till att få igång mobilt internet på allvar.

På ATG håller man som bäst på med ett testprojekt inom mobilt internet, där 100 kunder får spela via mobiltelefonen. Projektet drivs i samarbete med Ericsson och Telia, och ligger långt fram i den internationella utvecklingen.

»Vi planerar att lansera spel via mobiltelefonen på kommersiell basis någon gång under året«, säger Eva B. Henriksson. »Det kommer att dröja innan det blir någon större omfattning på det, men det är viktigt för oss att vara drivande i utvecklingen.«

Även Svenska Spel har tagit fram en produkt tillsammans med Ericsson för att spela via mobiltelefonen, men företaget har för närvarande inga planer på att släppa ut den på marknaden.

»Vi tycker inte att den nuvarande WAP-tekniken är tillräckligt säker, utan tror mer på kommande tekniker för mobilt internet«, säger Meg Tivéus.

Socialt fenomen

Mitt i all denna snabba teknikutveckling är en möjlig väg för dagens spelombud att i takt med att spelandet över internet växer ändra karaktär till att bli mer av »spelcafeer«, där spelandet sker via internet men på speciella terminaler hos ombudet. Både Tiveus och Jönsson håller fram den sociala komponenten och intresset för sporten som något centralt, även om själva hanteringen allt mer läggs över på internet och andra nya kanaler. I slutändan lär nog antalet spelombud minska rätt rejält, även om det säkert tar sin tid.

Förutom att själva erbjuda spel via internet så arbetar både ATG och Svenska Spel på att få till stånd samarbeten mellan nationella spelbolag i Europa som ett ytterligare sätt att slåss mot de utlandsbaserade spelbolagen. Idag samarbetar ATG med sin danska motsvarighet Dantoto och framöver lär fler samarbeten dyka upp, såväl för spel på fotboll och trav som för andra sporter. Genom att samarbeta kan de svenska spelbolagen erbjuda dels nya spelprodukter, dels öka de svenska spelpoolerna, vilket gör vinsterna större och spelen mer attraktiva.

Just spelpoolerna är en fördel som de svenska spelarrangörerna, tillsammans med många europeiska kollegor, har gentemot andra utländska spelbolag. Generellt sett föredrar folk spel med höga odds där små insatser kan ge väldigt stora vinster. Typiska exempel är olika former av lotterier, V75 på travet och stryktipset. Ju mindre chansen är att vinna, desto populärare blir spelet alltså.

Kräver tid

För att bygga upp spel med stora potter – V75 omsätter till exempel runt 75 miljoner kronor en vanlig vecka – så krävs tid och marknadsinvesteringar. De utländska spelbolag som siktar in sig på en svensk publik har genom marknadsföringsförbudet väldigt svårt att bygga upp sådana spelpooler, och sannolikt skulle de inte heller ha de finansiella muskler som krävs heller. Den typ av enkel vadslagning som är den mest frekventa typen av spel på de utländska sajterna tillsammans med kasinospel har visserligen ökar i omfång också i Sverige, men faller nog ändå inte riktigt de svenska spelarna i smaken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.