SSAB fortsätter upp på börsen

Stockholmsbörsen inledde fredagens handel uppåt. Fokus på världens finansmarknader ligger kvar på om något händer i handelssamtalen mellan USA och Kina och blickarna riktas också mot fredagseftermiddagens jobbsiffror i USA. Vidare fortsätter Opec-mötet i Wien.

Runt klockan 9.45 hade Stockholmsbörsens storbolagsindex stigit 0,6 procent till nivån 1.733. Aktier för 1,4 miljarder kronor hade bytt händer i Stockholm. Ute i Europa var Paris- och Londonbörserna upp med 0,3 procent och tyska DAX-index med 0,1 procent.

SSAB fortsatte upp i spåren av sin kapitalmarknadsdag i onsdags och toppade storbolagsindex, liksom dagen före. Ståltillverkarens aktie var upp 3,6 procent i börsens inledning. Bland vinnarna inom OMXS30 fanns också Electrolux (+1,6 procent), Nordea (+1,6 procent) och Getinge (+1,4 procent). Bank of America Merrill Lynch har höjt sin rekommendation för Nordea till köp från neutral och Morgan Stanley har för Getinge dragit upp till jämvikt från undervikt och ökat riktkursen till 163 kronor från 90 kronor.

Bland fåtalet aktier på minus inom storbolagsindex syntes Astra Zeneca, Tele2 och Swedish Match, men bara med smärre nedgångar.

E-handlaren Sportamores vinstvarning renderade aktien ett kurstapp på nästan 19 procent. Lauritz.com har också vinstvarnat och aktien var ned 7 procent.

Forskningsbolaget Bioarctic klättrade i stället 3,5 procent. Amerikanska Biogens presentation vid den vetenskapliga kongressen CTAD på torsdagen gav blandade reaktioner bland analytikerna. Bioarctics läkemedelskandidat Ban2401 utvecklas liksom Biogens aducanumab mot Alzheimers sjukdom. En läkarexpert som Credit Suisse har pratat med bedömer att Biogens aducanumab har stöd för ett godkännande men med betydande restriktioner.

SAS lade till ytterligare 2,8 procent till det börsras som kom på torsdagen efter vd:s uttalanden vid delårsrapporten om otillfredsställande helårsresultat och osäkra ekonomiska framtidsutsikter. Klockan 11 på fredagen publicerar flygbolaget sina trafiksiffror för november.

Forskningsbolaget Camurus handlades ned 6 procent till 84:10 kronor. Teckningskursen i Camurus riktade nyemission landade på 82 kronor.

Oncopeptide avancerade 5 procent till 138:20. SEB Equities har inlett bevakning av forskningsbolaget med köpråd och riktkurs 149 kronor.

Huvudnumret på fredagens makroagenda är den amerikanska jobbrapporten som publiceras klockan 14.30. Väntat är en ökning med 183.000 sysselsatta i november, jämfört med +128.000 i oktober, enligt Bloomberg News prognosenkät. Arbetslösheten väntas ligga kvar på 3,6 procent och löneökningstakten vara oförändrad på 3,0 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här