Stämmosäsongen stökas till av coronaviruset

Stämmosäsongen kan bli stökig i år efter förbudet mot sammankomster med fler än 500 deltagare. Flygbolaget SAS har bara cirka 80 personer föranmälda till sin stämma på torsdagen och kör ändå. Bland storbolagen som räknar med betydligt fler deltagare är dock läget oklart.

– Vi har satt in handsprit så att det finns på plats, och uppmanar alla deltagare som känner av symptom att följa myndigheternas rekommendationer och stanna hemma, säger Freja Annamatz, presschef på SAS, om förberedelserna inför SAS-stämman.

För större bolag som brukar ha fler än 500 besökare på sina stämmor skapar dock regeringens förbud mot större sammankomster stora problem.

“Då får man väl ställa in”

Björn Kristiansson, verkställande ledamot i Kollegiet för svensk bolagsstyrning, utgår från att bolagen inte trotsar förbudet mot sammankomster med fler än 500 personer.

– Alla stämmodeltagare är ju föranmälda ett antal dagar innan, och skulle det vara över 500 då får man väl ställa in stämman snabbt. Det går ju att hantera just den regelfrågan, säger han.

– Det finns möjlighet att skjuta fram på stämman. Normalt måste man hålla årsstämman senast sex månader efter avslutat år, tillägger han.

Han vill inte kommentera det enskilda fallet, men ser inga problem med att bolag – som SAS gör – uppmanar ägare som känner symptom att hålla sig borta från stämman.

– Det finns ju alltid en möjlighet att lämna en fullmakt till någon annan, säger han.

Så sjuka ska även i normalfallet hålla sig borta från stämmor och skicka ombud?

– Ja.

Alternativet att rigga upp för stämmor med elektronisk omröstning på distans är bolagsrättsligt snårigt och tar tid. Det krävs bland annat att detta förfarande finns reglerat i bolagsordningen, enligt Kristiansson.

– Det går att införa den här möjligheten i bolagsordningen, men det har de svenska bolagen inte gjort, säger han.

Ändring kräver stämmobeslut

Till saken hör att en ändring i bolagsordningen kräver just stämmobeslut.

– Det är klart att det är något man kan fundera på inför framtiden, om bolagen vill ta det steget. Just ett sådant här år hade det varit lämpligt att kunna byta till elektronisk stämma. Men har man inte detta i bolagsordningen finns det bolagsrättsliga hinder för att hålla hybridstämmor, säger Kristiansson.

TT har kontaktat en rad storbolag, som riskerar att få mer än 500 besökare på sina planerade årsstämmor. Samtliga ser just nu över olika alternativ för att hantera frågan och flaggar för att man kan komma att justera kallelsen till stämman.

Tittar på alternativ

Vitvarujätten Electrolux har kallat till årsstämma på Stockholms Waterfront Congress Centre den 31 mars.

– Vi tittar på lite olika alternativ och har inte beslutat ännu exakt hur den kommer att genomföras, säger Åsa Öhman, presschef på Electrolux.

Storbanken Swedbanks årsstämma, som kan dra till sig tusentalet besökare, ska enligt kallelsen äga rum på Cirkus i Stockholm om två veckor.

– Vi följer ju myndigheternas råd och rekommendationer och tittar självklart på hur vi ska hantera det, säger Carina Sesser-Nylund, presskontakt på Swedbank.

Diskuterar ni möjligheten att skjuta upp stämman?

– Jag vet att man diskuterar stämman utifrån alla möjliga håll och kanter och man kommer naturligtvis att ta hänsyn till myndigheternas avrådanden. Men vad det hela landar i kan jag inte svara på i dag.

“Styrelsens förslag ligger”

Resonemanget är snarlikt hos lastbilstillverkaren AB Volvo, som kallat till årsstämma på Konserthuset i Göteborg den 8 april.

– Vi har normalt sett något större besöksskara på våra stämmor än 500 personer, så vi sitter just nu och tittar på vilka åtgärder vi ska vidta och det kommer vi kommunicera när vi har bestämt oss, säger Claes Eliasson, presschef Volvokoncernen.

Möjligheten att skjuta upp stämman, vilket skulle innebära att det formella utdelningsbeslutet skjuts upp, har än så länge inte diskuterats enligt Eliasson.

Styrelsen förslag till utdelning, är det något som diskuteras med anledning av den djupa krisen som tornar upp sig?

– Styrelsens förslag ligger som det är nu, säger Eliasson.

Stämmofrågan är het även hos andra svenska storbolag.

“Mot bakgrund av regeringens beslut i går ser vi över planerna för hur årsstämman ska hållas i år. Vi kommer att ge tydlig information i vår kallelse”, skriver Dominic Roter på H&M:s pressavdelning i ett mejl till TT.

“Vad gäller stämman så utvärderar vi för närvarande vilka eventuella åtgärder vi behöver vidta. Vi har i nuläget inga konkreta förändringar att kommunicera. Datum för stämman kvarstår”, skriver Mikael Idermark på Ericssons pressavdelning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.