Stora möjligheter med rätt teknik
Svensk ekonomi vänder uppåt redan nästa år. Det tror i alla fall många prognosmakare och Riksbanken hör till de mest optimistiska och spår en tillväxt på 1,3 procent. Om börsen drar omkring sex till tolv månader före en konjunkturuppgång kan det vara hög tid att köpa fonder med aktier som följer med tidigt i en börsuppgång. En del teknikaktier har den egenskapen, men långt ifrån alla. Vid en närmare titt på innehaven i de svenska teknikfonderna upptäcks ganska snart att många fonder sträcker sig över flera sektorer. Fonderna investerar i bolag som arbetar med informationsteknologi, internet, media och telekommunikation. De absoluta favoritaktierna är amerikanska programvarujätten Microsoft och sökmotorgiganten Google. Dessa aktier ingår ofta tillsammans med något telekombolag, men även finansiella konsulter och spelbolag är med och kryddar fonderna. Olika verksamheter innebär olika drivkrafter. För mjukvaror är det försäljningen av datorer, Google drivs av annonsmarknaden och telekombolag tjänar pengar på hur snacksaliga kunderna är. Den elektroniska utvecklingen har inneburit att vissa teknikbolag, däribland Google, har lyckats knipa marknadsandelar trots en fallande marknad. Annonseringen på internet har ökat på bekostnad av bland annat papperstidningarna. Hur fonderna väljer att exponera sig mot olika sektorer påverkar förstås utfallet under en konjunkturcykel. Om hälsovård och kabel-tv ingår i fonden blir utvecklingen en annan än om det bara varit en renodlad it-fond.
Sedan de riktigt heta åren i slutet av 1990-talet har det varit ganska tyst om it-fonder. Då fanns ett enormt utbud av fonder som investerade i allt som andades it, men många fonder försvann under kraschen i början av 2000-talet. I dag finns ett tjugotal svenska teknikfonder att välja mellan i fondutvärderaren Morningstars sammanställning. En del teknikfonder är indexkramare och andra tar större risk med innehav i både finansiella tjänster och dataspel. Handelsbankens it-fond strävar efter att följa index (MSCI World IT Developed Countries Index) och merparten av investeringen är exponerad mot informationsteknologi. Fonden äger aktier i både Microsoft, Cisco och IBM. I och med ägandet i IBM tillkommer även en rejäl portion konsulttjänster. Andra exempel på renodlade it-fonder är SEB Internet och Öhmans it-fond där mjukvaror och internet hör till kärninnehaven.
Ett tydligt exempel på en spretigare fond är Banco Teknik & Innovation. Fonden placerar en femtedel i hårdvara, en fjärdedel i industrivaror och en tredjedel i hälsovård. Hittills i år har Bancos teknikfond avkastat bäst, med drygt 40 procent, till skillnad mot Handelsbankens it-fond som följt index med en avkastning på hälften så mycket. Sämst har det gått för Swedbank Robur Kommunikationsfond med en avkastning på knappt 11 procent. Fonden har investerat en tredjedel av kapitalet inom telekommunikation.
Blickar man tre år tillbaka i tiden har teknikfonderna inte varit någon lysande investering.
Men hittills i år ligger många fonder ordentligt på plus. Nästan alla fonder har en del amerikanska aktier och därför är det intressant att se hur Nasdaq har gått under året.
Medan S & P 500-index gått ner något ligger Nasdaq på omkring plus 7 procent. Även här är det värt att notera att knappt hälften av aktierna som handlas på Nasdaq är teknikaktier. En stor del av handeln sker även med aktier inom hälso-, industri- och finanssektorn.
Teknikfonderna har haft en bra utveckling i år och frågan är om det är för sent att ge sig in i sektorn. Fondernas favorit, Microsoft, redovisade nyligen en minskning av försäljningen under det senaste kvartalet. Enligt Microsofts ekonomichef, Chris Liddell, är det den tuffaste perioden i bolagets historia.
Men något som ändå talar för teknikfonderna, och framför allt it-bolagen, det stålbad de fick gå igenom i början av 2000-talet. Detta har bidragit till att bolagen inte hunnit samla på sig några större skuldbördor och det har förstås gynnat branschen under kreditkrisen. Sektorn karaktäriseras även av hög konkurrens, och prispress är vardagsmat för många. Därför har teknikbolag kanske lättare att anpassa sig efter ett sämre ekonomisk klimat än vad andra har.
För hugade investerare gäller det att vara noga med fondvalet. Rådet blir att titta noga på strategi och inriktning, vilket, som sagt, tydligt speglas i teknikfondernas innehav.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.