Storbankernas sparräntor fortsätter halka efter riksbanksräntan

Sedan årsskiftet har riksbanken höjt styrräntan från 0% till 0,75%. Samtidigt har storbankerna inte lyckats hålla jämna steg med sina sparräntor.
Storbankernas sparräntor fortsätter halka efter riksbanksräntan - Inlåningsräntor

I december 2021, då riksbanksräntan ännu låg på 0%, skrev Dagens Industri en artikel om sparräntorna. Storbankerna som nämndes i artikeln, Swedbank, Nordea, SEB och Handelsbanken, hade då ingen ränta på sina sparkonton. För att finna någon sparränta fick man vända sig till ”nischbanker” såsom Lunar, Northmill, och Klarna.

Sju månader senare, efter två separata höjningar, ligger riksbanksräntan nu på 0,75%. Afv har granskat hur sparräntorna på jämförbara sparkonton (med fria uttag och rörlig ränta) har utvecklats hos storbankerna sedan december.

Storbankernas sparräntor har emellertid inte genomgått höjningar som motsvarar styrräntan. Handelsbankens sparränta har visserligen höjts till 0,70% och är således nästan i fas med riksbankens 75 punkter. Swedbank och SEBs rörliga räntor ligger emellertid kvar på 0%. Klarna, en av de banker som erbjöd en sparränta i december, har höjt sparräntan från 0,85% till 1% sedan dess. Bankens sparränta är alltså fortfarande högre än riksbankens styrränta, men har inte ökat lika mycket som riksbanksräntan.

Affärsvärlden har tidigare skrivit om storbankernas låga sparräntor (se länk ovan).

Bank Ränta på sparkonto december 2021 Ränta på sparkonto juli 2022
Swedbank 0% 0,00%
SEB 0% 0,00%
Handelsbanken 0% 0,70%
Klarna 0,85% 1,00%
Källa: Dagens Industri, Compricer

Gäller rörliga räntor på sparkonton med fritt uttag

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.