Storbanker står fast vid nollränta på sparkonton: ”Konkurrenskraftigt”

Bolåneräntorna höjs – men storbankernas räntor på sparkonton har parkerat på 0%. SEB:s och Nordeas kunder kan inte räkna med några räntehöjningar trots Riksbankens dubbelhöjning av styrräntan. Swedbank och Handelsbanken uppger dock för Affärsvärlden att höjningar av inlåningsräntor är att vänta.
Storbanker står fast vid nollränta på sparkonton: ”Konkurrenskraftigt” - MicrosoftTeams-image (4)

Det var länge sedan kunder hos en av de fyra storbankerna fick mer än 0% ränta på sparkontot. Trots det hör sparkonton till svenskarnas näst mest populära sparform, enligt en färsk undersökning av Demoskop som hypoteksbolaget Borgo låtit göra. Var sjätte svensk har ett räntelöst sparkonto som sin primära sparform.

Riksbankens höjningar av styrräntan har hittills inte ändrat på det. Efter höjningen med 25 punkter i april har storbankernas bolåneräntor klättrat uppåt, men samtliga banker har behållit sina inlåningsräntor på 0%. Inte heller efter Riksbankens dubbelhöjning under torsdagen kan bankkunderna räkna med högre ränta på sparkontot. Det visar Affärsvärldens enkät med de fyra storbankerna.

SEB och Nordea kan kan inte utlova några räntehöjningar i närtid.

”Fram tills nu hade Riksbanken bara höjt styrräntan till 0,25% från 0%, och vår bedömning har varit att det troligtvis kommer krävas fler räntehöjningar än så innan inlåningsräntan höjs generellt”, skriver Niklas Magnusson, pressansvarig SEB, i ett mejl.

Bank Ränta på sparkonto Utlovar räntehöjning
Handelsbanken 0% Ja
Nordea 0% Nej
SEB 0% Nej
Swedbank 0% Ja
Källa: Affärsvärldens enkät

SEB uppger dock att räntan kommer höjas på sparkonton med bindningstid från och med den 6 juli. Till 0,10% från 0,05% för bindningstid på 3 månader och till 0,4% från 0,1% för bindningstid på 6 månader.

Även Nordea höjer räntan, men inte för sparkonton med fria uttag.

”Vi ser löpande över vår prissättning och strävar alltid efter att vara konkurrenskraftiga. Vi har till exempel nyligen ändrat räntan på våra fasträntekonton. Om förändringar sker kommunicerar vi dem först när de är beslutade”, uppger Nordeas presstjänst.

Swedbank och SHB höjer

Swedbank har dock under fredagsmorgonen fattat beslut om att höja räntan på sparkonton den 12 juli, enligt presschefen Ralf Bagner.

Hur stora räntehöjningar som kunderna kan vänta sig svarar inte Swedbank på. Banken försvarar dock nollräntan med att privatkunder klarat sig utan avgifter på sparkonton till skillnad från i Danmark.

”Om vi tittar i backspegeln så ser vi att under åren när riksbanksräntan varit negativ eller noll har privatkunderna hållits skadeslösa – vi har inte tagit betalt för sparkonton som man exempelvis gjort i Danmark. Den nya räntemiljön ger nya förutsättningar och vi har i dag beslutat att höja inlåningsräntan på vanliga sparkonton”.

Även Handelsbanken har för avsikt att höja räntan på sparkonton efter Riksbankens dubbelhöjning i veckan, men vill inte gå in på datum eller räntenivåer. Dagens erbjudande är dock konkurrenskraftigt, säger Anna Possne, som är chef för produkt och erbjudande.

”Vi går mot en period med högre ränteläge vilket förstås påverkar både våra in- och utlåningsräntor. Vi har för avsikt att höja flera inlåningsräntor och återkommer i närtid med mer detaljerade besked till våra kunder. Vi har ett konkurrenskraftigt erbjudande idag och vår ambition är att vara långsiktigt konkurrenskraftiga både vad gäller våra in- och utlåningserbjudanden”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.