Swedbankkris väntas inte slå mot vinsten

Penningtvättshärvan i Swedbank har inte sänkt förväntningarna på bankens vinst.
Swedbankkris väntas inte slå mot vinsten - swedbank-700_binary_6953691.jpg

Sedan Uppdrags Gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt i Swedbank i mitten av februari har aktien tappat runt 30 procent. Analytikernas riktkurser har under samma period visserligen justerats ned men betydligt mindre, i snitt handlar det om cirka 5 procents lägre riktkurs, enligt Factset. Spreaden är dock stor, där de lägsta nivåerna ligger på knappt 150 kronor och de högsta riktkurserna på drygt 240 kronor. Snittet ligger på 196 kronor, 33 procent över handlade nivån 147 kronor.

Analytikerna tycks inte räkna med att Swedbanks kris kommer att påverka bankens verksamhet i någon större utsträckning. Prognosen för vinst per aktie under 2019 har justerats ned med endast knappt 2 procent till 17,9 kronor sedan Uppdrag gransknings första program. Samma gäller vinstprognoserna för 2020, nedjusteringen är knappt 1,5 procent. Ser man till Swedbanks totala intäkter är prognoserna i stort sett desamma nu som före penningtvättshärvan.

Kombinationen av kursfall och i stort sett bibehållna vinstprognoser har gjort att pe-talet för Swedbank fallit från drygt 11 till drygt 8, räknat på innevarande års prognostiserade vinst, vilket är den lägsta värderingen sedan 2011.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.