Sydeuropa sänker börsen

Stockholmsbörsen fortsatte ned under fredagen sedan oron kring budgetproblemen i Sydeuropa fortsatt att tynga marknaden. Samtidigt avvaktade marknadsaktörer den viktiga amerikanska jobbrapporten i eftermiddag.

Klockan 12.45 var OMXS30 1,4 procent lägre till noteringen 935,8. Omsättningen uppgick till 11,1 miljarder kronor. Indexet har därmed tappat 3,5 procent på tre handelsdagar.

Spreadarna för de grekiska statsobligationerna har fortsatt att stiga gentemot Tyskland och även Portugals och Spaniens spreadar stiger, om än inte lika mycket som Greklands. På valutamarknaden handlas samtidigt euron kring de lägsta nivåerna på åtta månader gentemot dollarn och kronan försvagas i den riskaverta miljön.

Londonbörsens FTSE 100 föll 1,7 procent och tyska DAX Index var 1,5 procent lägre. I Asien föll börserna med runt 3 procent under natten.

VolvoB gick mot strömmen med en uppgång om 2,6 procent till 66:30 kronor. Volvos rörelseresultat för det fjärde kvartalet om -2,3 miljarder kronor kom in betydligt under förväntat -624 miljoner kronor, men bolaget lyckades förbättra kassaflödet betydligt.

Det operativa kassaflödet i Volvos industriverksamhet var 8,6 miljarder i det fjärde kvartalet jämfört med -1,4 miljarder kronor i det tredje. Kassaflödet från den löpande verksamheten var 11,5 miljarder jämfört med 0,6 miljarder kronor i det tredje kvartalet. Nettoskuldsättningen har nu kommit ned flera steg.

– Kassaflödet var starkt, inte minst med tanke på att det var negativt under de första nio månaderna, sade en analytiker i en kommentar.

SkanskaB steg initialt efter sin rapport men sjönk tillbaka när övriga marknaden försvagades och var 0,2 procent ned till 115:20 kronor. Resultatet före skatt och nettoomsättning var något under konsensus medan de underliggande byggmarginalerna i kombination med ett starkt kassaflöde och en högre utdelning än väntat gav stöd till aktien.

– Det är en bra rapport med ett undantag, topline kombinerat med guidningen som möjligen skulle kunna tolkas som lite negativt, säger en bygganalytiker.

I övrigt var det mer cykliskt som föll när investerare minskade risk. Boliden tappade 3,9 procent till 94:80 kronor, SSAB A var 3,4 procent lägre till 117:40 kronor och Scania B sjönk 3,2 procent till 96:70 kronor.

HexagonB backade 3,2 procent till 97 kronor. SEB Enskilda har sänkt rekommendationen för Hexagon till behåll från tidigare köp med upprepad riktkurs om 110 kronor.

MetroB föll 13 procent till 1:40 kronor efter torsdagens rapportdrivna uppgång om 28 procent. Swedbank har sänkt rekommendationen för Metro till minska från tidigare köp. Riktkursen har dock höjts till 1:30 kronor från tidigare 1:10 kronor.

Terminshandeln indikerar att New Yorkbörserna kommer att öppna med nedgångar om 0,3-0,8 procent i eftermiddag. Klockan 14.30 kommer januari månads arbetsmarknadsrapport för USA. Sysselsättningen väntas ha ökat med 15.000 personer och arbetslösheten väntas ha legat stilla på 10,0 procent, enligt Bloomberg News. I december minskade sysselsättningen preliminärt med 85.000.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets