TEMA: PRIVATA PLACERINGAR Egna aktier – Aktieägarens tio budord

Tio grundläggande råd till de som sparar i egna aktier.

Långsiktigt sparande sker bäst i aktier, det är de flestaöverens om. Men många faror hotar den som själv väljer aktier.Genom att följa Affärsvärldens tio grundläggande råd ökarsannolikheten för bra avkastning.

1. Aktier + lån = spekulation. Att belåna aktier ger ett högrerisktagande än vad som är rimligt även för den som sparar på 20–30 års sikt. Slutsatsen är att alla som har lån i första handbör spara genom att amortera.

Den som samtidigt har villalån och äger aktier (direkt eller viafonder) bör ställa sig frågan: Om jag idag inte ägde aktier,skulle jag då belåna mitt hus för att köpa aktier?

2. Begränsa riskerna. Köp aktier i minst 20 olika bolag. Grundeni modernt portföljtänkande är att en bra spridning mellan olikaländer och branscher ger samma förväntade avkastning som enenskild aktie, men dramatiskt lägre risktagande.

3. Minst 100.000 kr i aktier – annars fonder. Kostnaden för attsjälv köpa och sälja aktier har minskat kraftigt de senaste åren(se separat artikel).

Men de flesta ägnar hellre sin fritid åt annat än ekonomi.Därmed bör man även ta hänsyn till att fonder är betydligtmindre tidskrävande än aktier, så sparandet bör vara större än100.000 kronor för att placeras i egna aktier.

4. Köp bara internationella aktier. De flesta svenskar ärkraftigt beroende av svensk ekonomi via sin lön, fastigheteroch/eller framtida pensioner. Samtidigt kommer en stor del avden framtida konsumtionen att vara utländska varor och tjänster.Därför bör sparandet i första hand ligga utomlands för attriskspridningen ska bli den rätta.

Som tur är de flesta av storbolagen på Stockholmsbörsen i högstagrad internationella, både vad gäller tillverkning ochförsäljning. Men för att få med alla länder och branscher behövsäven utländska aktier. För normalspararen är det bara rimligtatt köpa dem via utlandsfonder.

5. Investera långsiktigt.Exemplet egna aktier, aktiv iSparindikatorn på sidorna 40-46 visar med skrämmande tydlighetatt aktieägande bör vara långsiktigt. Huvudorsakerna är lägrekostnader och att orealiserade reavinster ger extra avkastning.Dessutom måste den som ägnar sig åt timing ha rätt mer än 60procent (eftersom det är en nackdel att ha pengar på banken enstor del av tiden) och tyvärr är det inte småsparare utansnarare insiders och proffs som har mer än 50 procent chans attvara på rätt sida i aktieaffärer.

6. Överskatta inte din förmåga. Professionella aktieförvaltarejobbar normalt mer än heltid, ofta 60 timmar per vecka, och oftai grupper på minst 20 personer. Det ger 1.200 timmar per vecka.Vad kan en småsparare som ägnar en del av sin fritid åt aktiersätta emot mot det? Därför gäller det att inse sinabegränsningar.

Köp inte aktier i företag där verksamheten eller marknaden ärsvår att få information ifrån och förstå.

7. Skilj på företag och aktie. Att analysera ett företag mynnarut i prognoser för framtiden, hur kommer det att gå förföretagets olika delar och hur mycket pengar kommer de att tjäna.Analys av aktier börjar där företagsanalysen slutar. Utifrånprognoser för vinster eller kassaflöden, plus ens egna krav påavkastning från placeringen (som i sin tur bör bero på hurriskfylld placeringen är), så kommer man fram till vad man självtycker aktien är värd.

Slutligen jämför man med vad aktien faktiskt kostar. Och dethänder ofta att företag med lysande framtidsutsikter har fördyra aktier – och att trista företag har billiga aktier.

8. Fundera kring vad som är diskonterat. Ett stort fel som ävenerfarna aktieplacerare gör är att de inte tar hänsyn till vadsom redan är diskonterat i aktiekursen (information som redanhar påverkat aktiens pris).

Om du tror dig veta att vinsten i ett bolag kommer attfördubblas 1997, betyder det att du skall köpa aktien? Nej, omgenomsnittet av mäklarnas prognoser är +150 procent så är du isjälva verket pessimist.

9. Se upp för spekulationsbubblor. Amerikansk forskning somvisar att aktiemarknaderna har en tendens att överdriva bådeuppåt och nedåt. Dels dras trender av olika slag för långt in iframtiden. Dels finns det många som medvetet hjälper till attpressa upp aktiekurser för att de tror att de hinner hoppa av itid. Kom ihåg att aktiekursen på lång sikt bestäms av företagetstillgångar och resultat.

10. Läs Affärsvärlden. Om man har så stort sparkapital att manbör aktiespara, säg en halv miljon kronor, så är vi påAffärsvärlden övertygade om att det är en bra investering attprenumerera. Det kostar visserligen mer än 1.000 kr per år, mensätter man det i relation till det förvaltade kapitalet så blirdet mindre än en kvarts procent per år

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.