Thedéen: Riksbanken kan vara på väg in i ny penningpolitisk fas

Riksbankens direktion var enhällig i att behålla styrräntan oförändrad på 4% och öka takten i försäljningen av statsobligationer från 5 till 6,5 miljarder kronor per månad vid senaste mötet.
Riksbankschef Erik Thedéen
Riksbankschef Erik Thedéen i Riksbankens fullmäktigesal, rummet från vilket räntan styrs. Foto: Stina Stjernkvist / SvD / TT

Riksbankschefen Erik Thedéen sade i sitt anförande att inflationsdynamiken nu går i önskvärd riktning.

”Det syns i den senaste tidens utfall för olika mått på både konsumentpriser och producentpriser. Vidare har kortsiktiga inflationsförväntningar sjunkit ytterligare. Dessutom är löneökningarna fortsatt i linje med målet. Det finns därmed tidiga tecken på att vi kan vara på väg in i en ny penningpolitisk fas”, sade han.

”I november hade vi en slagsida åt att ytterligare åtstramning kunde visa sig bli nödvändig. Så uppfattar jag inte längre läget. Med hög sannolikhet har vi nått räntetoppen för denna gång och så småningom bör det vara möjligt att lätta på penningpolitiken”, står det i protokollet från senaste mötet.

Riksbanken beslutade under mötet också om att det kan bli aktuellt med en första räntesänkning under första halvåret 2024.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets