Topp-analytiker: Globala ekonomin på väg in i ny supercykel

Den globala ekonomin är på väg in i en ny "supercykel" där AI tillsammans med minskade koldioxidutsläpp är drivande faktorer.
Goldman Sachs
Foto: Richard Drew/TT

Det säger Peter Oppenheimer, chef för makroresearch i Europa på Goldman Sachs till CNBC.

CNBC skriver att den vanligaste definitionen på en så kallad supercykel är långa perioder med ekonomisk expansion, som ofta resulterar i stigande BNP, stark efterfrågan på varor som i sin tur leder till högre priser och starka sysselsättningsnivåer.

Oppenheimer säger att den senaste, betydande supercykeln skedde under början av 80-talet och kännetecknades av toppande inflation och räntor. Detta följdes sedan av en period på flera decennier av minskande kapitalkostnader, inflation och räntor och minskade geopolitiska risker och ökad globalisering. Men alla dessa faktorer tros inte uppnås i kommande supercykel, enligt Oppenheimer.

”Det är troligt att räntorna inte kommer att sjunka lika aggressivt under det kommande decenniet, vi ser ett visst motstånd mot globaliseringen och, naturligtvis, ser vi också ökade geopolitiska spänningar”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets