Torsten Janssons New Wave dyker efter sänkt rekommendation: ”Dags för paus”

Under torsdagsmorgonen dyker aktien i New Wave 8% sedan Nordea sänkt rekommendationen till behåll, från köp. "Det är dags för en paus", skriver banken som tror att efterfrågan är dämpad på kort sikt.
Torsten Janssons New Wave dyker efter sänkt rekommendation: ”Dags för paus” - New Wave jpeg sista
Torsten Jansson, VD och grundare New Wave. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN & Tenson

Sedan Nordea stämplade New Wave med en köprekommendation år 2021 har värdet på aktien ökat med omkring 250%. Ett ”exceptionellt starkt operativt” genomförande efter pandemin har tagit lönsamheten till en ”mycket högre” nivå, skriver banken i ett morgonbrev.

På tre års sikt är aktien upp närmare 190% och det är nu, enligt Nordea, dags för en paus. Rekommendationen sänks därmed till behåll.

På lång sikt ser banken goda tillväxtmöjligheter för New Waves profil- och sportsegment, men tror att efterfrågan är något dämpad på kort sikt.

”Exceptionellt starkt”

Rapportperioden för årets första kvartal sparkar snart igång och Nordea förväntar sig ett sämre rörelseresultat än utfallet för det första kvartalet 2023.

”Rörelseresultatet under första kvartalet 2023 var exceptionellt starkt och vi ser att Ebit för första kvartalet 2024 är mer i linje med det första kvartalet 2022.”

Trots detta förväntar sig dock Nordea att kassaflödet för årets första kvartal blir bättre än jämfört med motsvarande period i fjol, ”då vi prognostiserar ett oförändrat lager” på 5,4 mdr kr.

Entreprenören Torsten Jansson är grundare av och för New Wave. Han är bolagets största ägare och kontrollerar 33,7% av kapitalet och 82% av röster, enligt Holdings.

Strax efter 11-tiden på torsdagen var New Wave-aktien ned 8%.

Här hittar du de senaste köpråden för svenska aktier.

Läs mer här:

New Wave höjer marginalmålet till 20%

Svolders VD om tunga New Wave och vikten av utdelning: ”Vi gör småbolag på riktigt”

Torsten Jansson satsar 250 miljoner på jättearenan – vill locka världsstjärnan

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.