”Trenden blir flackare”

Fredrik Öberg, fondförvaltare på DNB NOR/Carlson, med ett samlat förvaltat kapital på 600 miljarder kronor.

Vad tror du om börsutvecklingen?
– De förutsättningar som gör att vi har haft en extremt bra trend sedan 2003 lever kvar och det gör att jag fortfarande är positiv till aktier. Exakt när vinsthemtagningar, som sker i den positiva trenden, kommer är det svårt att säga.´

Men du tror inte att de kommer nu i maj-juni?
– Vi kommer garanterat att få se nya vinsthemtagningar, men om det sker i maj-juni vet jag inte. Det är chansartat att ge avkastningsuppskattningar på en månads sikt. Men jag bedömer att den positiva trenden består. Det är bra med tillfälliga sättningar som ger börsen en möjlighet att reflektera över förutsättningarna för den fortsatta trenden. Jag är fortsatt positiv till aktieexponering framför obligationer och andra placeringar.

Vilka är det viktigaste signalerna att hålla ögonen på framöver?
– Tillväxten och inflationen. Den globala tillväxten är fortsatt mycket stark även om USA har gått ned i ett skede med ganska svag tillväxt, men det finns signaler om en förbättring. Jag tror att USA kommer att accelerera lite under hösten. Inflationen är på en låg och fördelaktig nivå. Skulle den börja en stigande trend så skulle det få stora konsekvenser och jag skulle absolut reducera risknivåerna i de fonder jag ansvarar för. Detta är inget som oroar mig i dag, men det är definitivt något jag funderar mycket över avseende framtiden.

Vilka marknader ska man välja?
– Jag föredrar att investera i Europa och utvecklingsländer framför Japan och USA. Stockholm är exempel på en börs som jag gillar i Europa.

Vad tror du om Kina?
– Kina har haft en osannolikt stark utveckling i år. Man kan köpa in sig i kinesiska aktier via börser i Kina, som framför allt är för inhemska investerare, eller via Hongkong. De börser som är för inhemska investerare är minst sagt spekulativa, vissa index är upp 170 procent. Jag vill dock inte avråda från fonder med kinesiska aktier. Vinsttillväxten är mycket bra och de svenska fonder som investerar i Kina har merparten av investeringarna via Hongkong, där det har varit klart mer sansad utveckling.

Vilka branscher ser intressantast ut?
– Jag rekommenderar en slagsida mot sektorer som gynnas av hög BNP-tillväxt, som cykliska sektorer. Även om läkemedel och annat som släpat efter har blivit billigt, för det har det, tror jag att de sektorerna kommer att få sin renässans först när den här trenden försvagas, när vi går in i ett förlopp med lägre BNP-tillväxt.

Är vi i en superkonjunktur? Eller är konjunktursvängningarna rent av avskaffade?
– Det har varit en lång uppgång med väldigt stark konjunktur, och det har sina förklaringar. Vi har gått igenom en enormt stark globaliseringsfas som gjort att konjunkturen utvecklats som den har gjort. När det har stabiliserats kommer vi åter att gå in i en period med konjunktursvängningar. Kanske blir det längre cykler än tidigare, men jag har svårt att tro att konjunkturcyklerna har försvunnit.

Har inte verkstadssektorn nått sin topp?
– Allt cykliskt, som verkstad, har gått mycket bättre än börsen i snitt. Det är klart att vi kommer att få tillfälliga perioder, ganska dramatiska sådana, då man tar hem vinster. Men fundamenta är bra. När vi får rapporterna för andra kvartalet skulle jag inte bli förvånad om resultaten återigen överraskar.
Vilka orosmoment finns det?
– Nu har vi haft en oavbruten uppgång på drygt 200 procent i Sverige och globalt med cirka 100 procent, mätt i svenska kronor. Den takten på börsutvecklingen är inte realistisk i framtiden. Det blir en flackare trend framöver, men aktier kommer ändå att vara det bästa alternativet. Vi har haft ganska dramatiska svängningar de senaste decennierna. Det vore bra med en period med lugnare, men stigande, börs.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.