Trist väntan på besparingar
VÄNTA
Nu är konglomeratstämpeln definitivt borta. Gummiverksamheten (Hexpol) står på egna ben sedan juni förra året då den delades ut till aktieägarna och Hexagon kan koncentrera sig på mättekniken i stället. I produktkatalogen finns allt från mjukvaror som styr grävmaskiner till instrument för att mäta plåtdetaljer på flyplansvingar. Kursmässigt påverkades inte Hexagon av skilsmässan men däremot har lågkonjunkturen fått aktien rejält på fall. Kursen har rasat med nästan 60 procent det senaste året.
Vd Ola Rollén sätter hopp till de statliga stimulanspaketen i världen. Men stödåtgärder tar olika lång tid innan de får effekt beroende på vilka investeringar som ska stimuleras och vilka länder det gäller. Kinas gigantiska stödpaket har redan fått effekt då den reglerade ekonomin snabbar upp förloppet. Den senaste tiden har det byggts både vägar, kraftnät och bostäder för fulla muggar. Men i andra länder kan det ta lite längre tid innan paketen ger resultat.
Hexagons verksamhet gynnas av investeringar inom anläggningsindustrin, som många länder ändå verkar prioritera i kristider. Men stora infrastrukturprojekt har lång startsträcka och Hexagon skulle behöva få ta del av stimulanserna omedelbart.
Den senaste kvartalsrapporten var ingen rolig läsning. Orderingången föll med 14 procent och omsättningen med nästan 10 procent. Marginalen försämrades något, men hamnade ändå på imponerande 18 procent. Det går betydligt sämre för de amerikanska konkurrenterna, Faro Technologies och Trimble. Rörelsemarginalerna nådde bottennivåer på 9, respektive 4 procent under det fjärde kvartalet. Hexagon är bäst i klassen, men mättekniken är uppenbarligen en bransch under press.
Att gummiverksamheten är borta hjälper upp marginalerna. Ett annat sätt att öka resultatet är att minska kostnaderna. Hexagon har påskyndat olika program. I år ska det sägas upp personal och skjutas upp investeringar. Bolaget räknar med att detta kommer att ge årliga besparingar på 500 miljoner kronor. Hexagon får ingen draghjälp av den svaga kronan då en liten del av tillverkningen sker i Sverige. Med förvärvet av Leica för några år sedan blev Hexagon en stor aktör i Schweiz och i Europa. Andra betydande marknader för bolaget är Kina, Indien och Nord-, Syd- och Mellanamerika. Kina och Indien ångar på riktigt bra medan det går avsevärt sämre för de andra marknaderna.
Hexagons mål att omsättningen nästan ska fördubblas fram till år 2010 och att rörelsemarginalen ska komma upp till 20 procent känns långt borta. Målen sattes uppenbarligen i ett helt annat ekonomiskt klimat. Många förvärv har gjorts genom åren och under 2007 förvärvades 18 bolag. Men nu blir det mindre av den varan. Visst finns det en del att shoppa därute – och billigt också – men bolagets svaga balansräkning klarar inte av det. Och att växa av egen kraft på en marknad med fallande efterfrågan går inte.
Räknat på Affärsvärldens prognoser handlas aktien till nio gånger vinsten i år och åtta nästa. Aktien har fått mycket stryk och värderingen känns inte avskräckande. Men resultatet per aktie kommer inte att växa tillräckligt för att den ska bli köpvärd. Trots den svaga balansräkningen kommer Hexagon att dela ut en slant till våren. Pengarna behövs i verksamheten då risken för en nyemission är överhängande. Storägaren Melker Schörling skjuter nog till mer kapital om det behövs för att lugna bankerna. I vilket fall som helst måste Hexagon ställa in sig på en mer förvaltande och gnetande fas. Frågan är om den nya rollen passar vd Ola Rollén som tidigare ägnat sig mest åt att växa. Vi avvaktar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.