Trumps utspel dämpar humöret på Asienbörserna

President Donald Trumps uttalande på tisdagen att ett handelsavtal med Kina kan anstå till efter nästa års presidentval fortsatte att dämpa handelshumöret när de asiatiska börserna öppnade på onsdagen.

Spänningarna ökades ytterligare av att den amerikanska kongressen sent på tisdagen godkände ett lagförslag om att införa sanktioner mot kinesiska företrädare som bedöms som ansvariga för brott mot mänskliga rättigheter mot landets muslimska minoritet. Precis som när lagförslaget om att stötta demonstranterna i Hongkong röstades igenom i förra veckan uppmanade det kinesiska utrikesdepartementet USA att stoppa lagen och varnade med ospecificerade motåtgärder.

I Tokyo var Nikkei 225 ned 1 procent. Det japanska parlamentet har godkänt det handelsavtal som USA:s president Donald Trump och den japanska premiärministern Shinzo Abe kom överens om tidigare i år. Avtalet har dock kritiserats för att vara mer fördelaktigt för USA, med till exempel fortsatta tullar på japanska bilar.

Mitsubishi Motors var ned 1,4 procent, medan sektorkollegorna Toyota och Honda gick i motsatt riktning och steg 0,3 respektive 0,1 procent. Uniqlo-ägaren Fast Retailing sjönk dryga 5 procent efter att bolaget uppgett att försäljningen minskade med mer än 5 procent i november.

Hongkongs Hangseng-index var i likhet med Tokyobörsen ned 1 procent. En undersökning visade att affärsverksamheten har minskat till den lägsta nivån på två decennier. Bland individuella aktier var teknikbolaget Sunny Optical ned över 3 procent. Även AAC Technologies tappade över 3 procent.

Börserna på det kinesiska fastlandet stod emot något bättre med en nedgång på 0,3 procent i Shanghai, medan Shenzen uppvisade en måttlig uppgång.

Den australiensiska ekonomin krympte för det tredje kvartalet i rad och landets ledande index sjönk 1,6 procent. Sektorsvis gick industri och konsumentvaror svagast, medan guldproducenter gick i motsatt riktning med Gold Road Resources upp nära 8 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.