Uppåt på Kinabörserna

Börserna i Asien handlades oregelbundet på tisdagsmorgonen efter att Kinas officiella inköpschefsindex (PMI) från industrin kommit in bättre än vad analytikerna förväntat sig. Landets börser steg, medan japanska Nikkei hittades något lägre.
Uppåt på Kinabörserna - pil-asien-upp-affarsvarlden-700_binary_6853001.png

Kinas PMI för mars på 52,0 indikerar expansion och slog bort förväntningar om en kontraktion, enligt Reuters-insamlade analytikerförväntningar på 45. Siffran gav visst stöd för Kinas börser, där Shanghai steg med 0,3 procent och Shenzhen var upp med 0,5 procent. Hang Seng i Hongkong steg med 0,9 procent.

Återhämtningen i PMI för mars ska dock ses i ljuset av en kraftig inbromsning under februari, den månad då Kina var hårdast drabbat av coronaviruset och karantänsåtgärderna medförde att miljontals satt hemma. Februari-PMI var 35,7.

”I en jämförelse med för ett år sedan var industriproduktion och detaljhandelsförsäljningen 11,6 procent respektive 6 procent lägre”, skrev ANZ i en notering efter att datan släppts.

Nu återstår att se hur länge coronaviruset ska härja i omvärlden och fördämma efterfrågeströmmen till Kina, som nu i allt högre utsträckning rullat igång landets industrier.

Japanska Nikkei handlades ned med 0,2 procent. Australien sackade efter övriga regionen och sjönk 2 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets