VALRÖRELSEN: Bildt-Persson 1-0

Moderaterna har fått en smakstart inför nästa års val. Perssonblev utmanövrerad i första ronden. Stämningen i s-lägret ärdyster inför kongressen nästa vecka. Men många ronder återstår.

Carl Bildts återkomst medförde en strålande start förmoderaterna i den rekordtidigt inledda valrörelsen. För en sådanär ju igång, trots att det återstår drygt tolv månader tillvalet. Socialdemokraterna har redan börjat skicka brev tillhushållen och utmanat till sex olika debatter med moderaterna.Politiken har hos samtliga partier anpassats mera till väljarnaän till de ekonomiska kraven. Moderaternas stämma förra veckanblev en propagandamässig framgång och bidrog till att befästaden nya bilden av ett parti som framför allt värnar om denvanliga löntagaren. Detta sammanföll med uppgång i Temo till 35procent och i Sifo till 34 procent, medan socialdemokraternastannade på 31 respektive 32,7 procent.Till detta kommerframsteg även för den tilltänkta regeringspartnern folkpartiet.Det gamla borgerliga blocket fick över häften av rösterna i bådaopinonsmätningarna, låt vara att kristdemokraterna i Sifohamnade under fyraprocentstrecket denna gång.

Men plötsligt finns en rejäl chans till en borgerlig regering inästa val. Den just påbörjade matchen ser ut att bli jämnare ochmer oviss än vad någon hade anat.

För centern behöver de övriga borgerliga knappast oroa sig, omdagens opinionstal skulle bli valresultat. Om detta parti inedgång valde att stödja socialdemokraterna när det finnsmöjlighet att bilda en rent borgerlig regering skulle det nog hasatt sin sista potatis. En koalition av s och c skulle judessutom, med nämnda förutsättning, tvingas söka stöd hos bådevänstern och miljöpartiet. Att centern skulle svika sina igrunden borgerliga väljare och hoppa in i denna röra vore, avbåde politiska och sakliga skäl, en ren dumhet.

Om opinionsresultatet skulle bestå visar det ju sig dessutom attcentern genom samarbetet med socialdemokraterna har gjort enkatastrofal taktisk missbedömning, som påverkar dess inflytandeockså i en borgerlig regering. Partiets nuvarande möjlighet attställa krav skulle minska, med den reservationen att ett stödför en borgerlig regering också kan bli ett stöd för kärnkraften- vilket även detta kunde bli ett hot mot partiets existens.

Carl Bildts ökade popularitet och moderaternas framgångar iopinionsmätningarna måste ha kommit som en kalldusch för bådesocialdemokraterna och centern. Det är ju nu somkonjunkturuppgången och ökande optimism bland hushållen skulleskapa växande sympatier för regeringspartierna.

Nervositeten visar sig bland annat i ett ganska futtigt vädjandetill särintressen i form av ett brev till villaägare frånskatteminister Thomas Östros, där det sägs att vissa kan förloramer på avdragsbegränsningen, genom moderaternas förslag tillsänkning av kapitalskatten från 30 till 25 procent, än vad deskulle vinna på lägre fastighetsskatt: Tillhör du den storakategori villaägare som har relativt höga lån tjänar du på vårpolitik i jämförelse med moderaternas.

Detta är ju mer billig reklam än politisk argumentering. Förövrigt kan man ju undra om det är så klokt av socialdemokraternaatt ge sig in i en diskussion om vilka som tjänar mest på deolika skatteförslagen.

Intrycket är väl att moderaterna under den senaste tiden haragerat skickligare än socialdemokraterna. Politiken har i vissmån lagts tillrätta i riksdagsmotioner och de socialaambitionerna innebär inte någon helt plötslig omorientering.Samtidigt har socialdemokraterna, som fått sig en tankeställare,en lång tradition av noggrann planläggning och samordning.Kanske sker avstampet för nya taktiska dispositioner påpartikongressen, som inleds den 8 september.

Bildts stora tal på moderaternas partikongress var enfortsättning av samförståndslinjen. Genom att betona den enighetsom rådde för några år sedan om att de flesta bara skulle betala30 procent i inkomstskatt och ingen mer än hälften tonade hanned moderaternas skattesänkningsförslag till att gälla något somäven socialdemokraterna har ansett som högsta visdom. Budskapetvar väl att hans ambition inskränker sig till detta och attpartiet inte räknar med att få igenom sina mer långgåendeförslag.

Och att i samförstånd sänka skatterna till den tidigaresocialdemokratiska nivån låter inte som någon extremhögerpolitik. Att folkpartiet fått ökade opinionstal är ocksånågonting som dämpar en eventuell oro hos många väljare, somvisserligen är missnöjda med socialdemokraterna men samtidigtängsliga för att moderaterna vill rusta ned välfärden, somsocialpolitiken brukar kallas.

Samtidigt är förslagen till kraftiga skattesänkningarmoderaternas trovärdighetsproblem och något somsocialdemokraterna kommer att inrikta sin snart, får man förmoda,vältrimmade propagandaapparat emot. Och om Bildt vann förstaronden så återstår väl omkring elva, där socialdemokraterna kanfå hjälp av starkare ekonomi och ökande sysselsättning.Hur detsedan skall gå att bilda regering om socialdemokraterna hämtarin en del men, förutom av centern, blir beroende avvänsterpartiet och-eller miljöpartiet återstå att se. Det finnsrisk att vi får en spännande och osäker tid inte bara fram tillvalet, utan också efteråt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.