Virusoron får Seoulbörsen att rasa

Börserna i Asien och Stilla havsregionen handlades tydligt nedåt på måndagsmorgonen, med Sydkorea värst drabbat.
Virusoron får Seoulbörsen att rasa - asien-pil-tokyo-ned-700_binary_6969129.jpg

Det ökande antalet virusfall i landet har spätt på oron för att en global pandemi rycker allt närmare. Samtidigt rådde viss lättnad i Kina, där indexen steg efter att takten i antalet nya rapporterade fall i landet fortsatt bromsa in.

Vid klockan 7.30 stod Seoulbörsens Kospi-index på minus 3,8 procent, efter att myndigheterna under helgen utfärdat maximal larmnivå och högsta beredskap. De senaste dagarnas snabba spridning har lett till att 700 fall nu har registrerats, varav 7 personer hittills avlidit. Indextungviktaren Samsungs aktie handlades ned med 4,1 procent.

Samtidigt har en markant ökning av konstaterade fall noterats i när och fjärran. Mest konstaterat explosiv utveckling har skett i Italien och Iran, medan vissa karantänsåtgärder lättats i Fastlandskina och smittans epicentrum Wuhan. Kinas president, Xi Jinping, kallade dock coronaviruset för den största hälsokrisen landets kommunistparti (som grundades 1949) genomlevt.

Fastlandskinas börser handlades alltså klart bättre än övriga regionen. I Shanghai stod börsen på nollstrecket och i Shenzhen var huvudindex upp med 1,6 procent. Hongkongs Hang Seng-index backade dock 1,7 procent. De båda nätkonglomeraten Tencent och Alibaba, som tidigare under utbrottet sett stigande kurser, och fordonsmärket Geely, handlades ned 2-3 procent.

Den officiella siffran för Kina är för närvarande 77.000 insjuknade och 2.400 döda.

I Tokyo höll japanska börsen helgstängt för att fira kejsaren.

På råvarumarknaden handlades både olja och basmetall lägre, medan guldpriset steg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets