Kommentar Utdelningsportfölj Utdelningsportföljen
Utdelningsportföljen: Tar in en slagen finne
Utdelningsportföljen har avancerat ca 4%-enheter sedan senaste uppdateringen i maj och är nu upp 16% sedan årsskiftet och 19% sedan omstarten i december 2023. Vi jämför utvecklingen med det breda börsindexet OMXSGI som gått upp med 11% sedan nyår. Portföljen har alltså ett försprång.
Utdelningsportföljens hemsida
Utdelningsportföljen investerar i aktier med minst 4,5% i direktavkastning. Idén är att det kravet sållar fram bolag med viss kvalitet som ändå värderas tämligen lågt. Det har fungerat hyggligt bra de senaste åren då portföljen är upp 33% mot 8% för index sedan augusti 2021 (3 år bakåt).
Generellt har utdelningsaktier utvecklats relativt svagt efter högsäsongen i maj då de flesta bolag betalar sina kuponger. Aktiespararna Direktavkastning, en fond som investerar i de största utdelningsbolagen i OMX-index, är ned 1% sedan början av maj.
Affärsvärldens portfölj har gått bättre och det är till stor del tack vare inköpet av Loomis i våras. Den investeringen är upp 25% efter en stark halvårsrapport från det lågvärderade värdetransportbolaget.
Andra innehav som gjort bra ifrån sig under våren och sommaren är Solid Försäkring, Fortum och Bredband2. De är upp runt 10%. Bredband2 har gjort ett mindre förvärv under perioden vilket vi kommenterade i en analys nyligen. Slutsatsen var att aktien förblir köpvärd.
Plumpen i portföljen är spelbolaget G5 Entertainment som i ännu en rapport visat svaga tillväxtsiffror. Nu faller även vinsten ganska kraftigt. I vår analys efter halvårsrapporten sänktes köprådet till en neutral stämpel. Vi tar nu beslutet att sälja den här aktien ur Utdelningsportföljen. G5 hade en avkastning på -37% sedan inköpet vid portföljens omstart i december, inklusive utdelning. Säsongens klart sämsta aktie.
G5-pengarna och de utdelningar som mottagits investeras delvis i finska IT-koncernen Tietoevry. Ett exempel på en investering i ett relativt stort och stabilt bolag som är pressas av (hoppas vi) tillfälliga faktorer som en svag konsultmarknad och ett större IT-säkerhetsintrång våren 2024. Så sent som idag flaggar en av kunderna som drabbades av intrånget för att de avser stämma Tietoevry.
Sentimentet kring aktien är svagt men i senaste rapporten fanns ändå positiva tecken och håller den trenden i sig finns en uppvärdering på radarn. Tietoevry värderas till ca 9x Ebita och ger 7,8% i direktavkastning.
Tieto får en vikt på 5% i portföljen vilket speglar att detta är en extra riskfylld turn-around-situation. Övriga likvider används till köp av mer aktier i Betsson och Bredband2 – två aktier som vi nyligen analyserat med köpråd.
Transaktioner
Säljer 64 st G5 Entertainment @ 93,1 kr
Köper 28 st Tietoevry @ 212,2 kr
Köper 9 st Betsson @ 131,3 kr
Köper 634 st Bredband2 @ 2,05 kr
Portföljen har efter detta en direktavkastning på 6,2% räknat på årets förväntade utdelningar.
Skribent äger aktier i Bredband2, Ework, Nordea, Sagax, Solid Försäkring.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv Utdelningsportfölj
Här hittar du alla portföljer