Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

4,5 miljarder dollar borta i kryptobedrägerier

2020-02-12 12:53
Foto: REX/IBL

Svindlerier och bedrägerier på kryptovalutamarknaden ökade med 170 procent till 4,5 miljarder dollar i fjol, enligt en rapport från Ciphertrace som Nyhetsbyrån Direkt fått tillgång till. Ciphertrace arbetar med säkerhetsanalys för kryptomarknader.

"Om kryptobrottsligheten hade utnämnt 'årets personlighet' så hade det helt klart varit 'den tjuvaktige insiderbedragaren'. Kryptobörshackning och annan form av tjuveri har varit aktuellt även andra år, men 2019 fullkomligt dominerade pyramidspelen, stölderna och bedrägerierna", skriver Ciphertrace i rapportens inledningsord.

De rena bedrägerierna ökade med förbluffande 533 procent under det gångna året jämfört med 2018, medan andelen som hackare kommit över minskat med 66 procent, enligt Ciphertrace.

"Bakom vad som vid en första anblick ger intryck av att kryptovaluta blivit mer riskabelt ligger faktumet att insiderbrotten har gått upp så kraftigt. Vad som drivit på ökningen i totala förluster till stölder är illvilliga insynspersoner", skriver Ciphertrace.

Nu är det dags för bankerna att agera, menar säkerhetsfirman.

"Vår information visar att en genomsnittlig amerikansk bank årligen släpper igenom transaktioner för flera miljarder där kriminella tvättar kryptorelaterade vinster utan att dessa överföringar flaggas", skriver Ciphertrace.

Bedrägerierna har skett över hela världen, bland annat har värden på 200 miljoner dollar försvunnit från Kanadas största kryptobörs och ett mystiskt asiatiskt pyramidspel som bedrog investerare på flera miljarder. I New York har stadens åklagarämbete stämt moderbolaget bakom Bitfinex och Tether, som ska ha gått miste om 850 miljoner dollar i tillgångar till Crypto Capital, en Panamabaserad transaktionsoperatör som hanterar kunduttag.

Bedrägerier har också skett i Kina, där vd:n för kryptobörsen IDAX gått under jorden och misstänks ha tagit kryptovaluta värd miljontals dollar med sig.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom