Sam Bankman-Fried åtalas för bedrägeri

Den kollapsade kryptobörsen FTX grundare Sam Bankman-Fried åtalas nu för bedrägeri, misstänkt för att ha lurat investerare.
Sam Bankman-Fried åtalas för bedrägeri - FTX Bankruptcy Bankman Fried
Good Morning America/ABC News via AP

Sam Bankman-Fried anklagas för att ha byggt upp ett korthus baserat på bedrägeri. Det ”samtidigt som han sade till investerare att det var en av de säkraste byggnaderna inom krypto”, säger SEC-chefen Gary Gensler.

SEC pekar också på att FTX kollaps belyser de verkliga riskerna som oregistrerade handelsplattformar för kryptotillgångar kan innebära för investerare och kunder.

”Medan vi fortsätter att utreda FTX och andra enheter och personer för potentiella brott mot de federala värdepapperslagarna, enligt vad som påstås i vårt klagomål, håller vi i dag Bankman-Fried ansvarig för att han på ett bedrägligt sätt samlat in miljarder dollar från investerare i FTX och missbrukat medel som tillhörde FTX:s handelskunder”, skriver SEC.

Parallellt med SEC:s åtgärder har även åklagarmyndigheten för södra distriktet i New York och Commodity Futures Trading Commission (CFTC) i dag meddelat att Bankman-Fried åtalas.

Finwire rapporterade under morgonen att Bankman-Fried hade gripits i Bahamas i samband med att USA förberedde sig på att väcka åtal.

FTX dras med miljardskulder och dess kollaps har skapat svallvågor i kryptovärlden, samt fått andra verksamheter med koppling till FTX att gå i konkurs, däribland kryptolångivaren Blockfi.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets